Boekenclubrecensie Margaret Atwood – Heksengebroed
‘Heksengebroed is een boek wat honderden gevoelens oproept bij elke lezer.’
4 sterren
Op het eerste gezicht is het een cliché verhaal, vader verliest alles wat hem dierbaar was en verschuilt zich in een klein krot, waar hij zijn naam veranderd en zint op wraak. Maar Margaret Atwood maakt er iets buitengewoons van.
Felix is de hoofdpersoon in het verhaal. Wanneer zijn dochter sterft besluit hij om ‘De Storm’ van Shakespeare op te voeren, maar wel op zijn manier, en die is nogal onconventioneel. Een cape van knuffelbeesten is nog maar het begin. Dit stuk zou zijn meesterwerk worden, zodat hij de dood van zijn dochter en zijn carrière achter zich kon laten.
Deze mogelijkheid wordt hem echter ontnomen, hij wordt ontslagen en vertrekt met zijn spullen naar een afgelegen krot waar hij zijn naam veranderd en zint op wraak. Na twaalf jaar werkt hij al een paar jaar in een gevangenis waar hij de gevangenen leert lezen en schrijven door Shakespeare met ze op te voeren, wanneer hij te horen krijgt dat degene die hem alles ontnomen heeft naar de gevangenis komt om zijn project te schrappen.
Dit is Felix zijn kans. Felix besluit dat dit de perfecte gelegenheid is om wraak te nemen, en wel met het toneelstuk wat hem toen ontnomen is. ‘De Storm’.
De omstandigheden van Felix, zijn dochter en zijn grote rivaal komen verdacht veel overeen met de gebeurtenissen in ‘De Storm’ van Shakespeare, en zo heb je een toneelstuk, in een toneelstuk, in een roman. Hierdoor heeft Atwood de mogelijkheid om het toneelstuk te bespreken en omschrijven in de roman. De gevangenen geven hun eigen betekenissen en gevoelens aan de personages die ze spelen en schrijven uiteindelijk een opstel over wat er met hun personage gebeurt na het toneelstuk. Omstandigheden die je eerst volkomen logisch waren worden door de gevangenen in twijfel getrokken en ineens krijgt het toneelstuk een andere betekenis.
De roman van Margaret Atwood neemt alles wat je dacht dat je wist over Shakespeare, en laat je duizend andere mogelijkheden zien om hetzelfde stuk te interpreteren. Wanneer boeken je aan jezelf en aan je ideeën laten twijfelen, weet je dat je een goed boek in handen hebt, en dat was dit zeker.
Anouck Masse