BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Weer geen oog dicht gedaan…

Weer geen oog dicht gedaan…

Waar blijft de zandman?

Mensen die slecht slapen schijnen over het algemeen zwaarder, pessimistischer, ongeconcentreerder, hongeriger en depressiever te zijn. Ook lijkt het erop dat ze meer moeite hebben met het verwerken van gebeurtenissen; en dat wil je toch niet? Dus wat te doen?


Onderzoek wijst ook uit dat niet vroeg opstaan, maar juist laat naar bed gaan de ware boosdoener is voor het slaaptekort. En niet de wekker, maar het overschot aan licht dat je moet verwerken vlak vóór je slaap. Zorg voor een donkere omgeving, doe alle lichten uit en zorg dat stopcontacten bij je in de buurt niet in gebruik zijn. Ook tv kijken en achter de computer zitten voor het slapen maakt het moeilijker in slaap te vallen.
En misschien is lekker lang in je bed blijven maffen op dagen dat je niets te doen hebt toch geen goed idee… je lichaam probeert een natuurlijk ritme vast te stellen: als je iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat en opstaat, en tussen die tijd zo’n 8 tot 9 uur tijd hebt zitten, heb je volgens deskundigen de meest kwalitatieve slaap.

Onderzoek
Het bedrijf VieLife voerde een breed onderzoek uit onder 39 duizend werkenden: vrouwen zouden iets vaker last hebben van een slaaptekort dan mannen, maar het totale aantal komt neer op 1 op de 3 werknemers. Een van de conclusies uit dit onderzoek is dat een chronisch slaaptekort vergeleken kan worden met een alcoholprobleem.

Veertigers slapen het slechtst
De University of Pennsylvania heeft een onderzoek uitgevoerd over 150 duizend volwassenen, waar uit geconcludeerd werd dat naarmate je ouder wordt, de slaapkwaliteit verbetertm met uitzondering van een dip rond je 40e.

Lekker een uiltje knappen!
Ook mooi meegenomen: veel mensen vinden het fijn om even een middagdutje te doen. Dit kan zorgen tot een verbetering van je geheugen tot wel 20%, blijkt uit een studie van Matthew Walker (Universiteit van Berkeley). Een populaire term voor een middagdutje is tegenwoordig powernap. Een powernap zorgt voor een boost van creativiteit, energie en opgewektheid. Niet langer dan 20 minuten mag zo een tukje duren, want dan kom je nog net niet in diepe slaapstand, en dat is weer niet fijn om uit wakker te worden. Het kan een negatief effect kan hebben op je daadwerkelijke nachtrust.
Maar pas wel op: langer dan 9 en korter dan 7 uur per dag slaap is slecht voor je hart en te lang slapen kan je ook nog eens hoofdpijn geven!

Het is ook nooit goed… 😉

geplaatst door Lara