9 manieren om te betalen zonder euro’s
Wie wil betalen zonder geld, moet gaan ruilen en op internet is alles ruilbaar. En het is goedkoop.
Behalve goedkoop is het ook nog eens duurzaam en goed voor je sociale contacten. Ruilen is het nieuwe kopen! Maar hoe? Hier zijn 9 manieren.
1. Spullen voor diensten
Op ruilen.nl worden honderden spullen én diensten geruild. De site heeft ruim 62.000 geregistreerde ruilers en heeft het motto ‘niet huilen maar ruilen’. Ook hier zijn diensten te ruil en voor klussen kunt op op Croqqer terecht. Populair op deze site: ‘Wie wil dat Ikea-bouwpakket voor mij in elkaar zetten?’
2. Huisje verwisselen
Huizenruil is wereldwijd enorm populair. Op sites als Huizenruil, Home for Exchange en het Engelse LoveHomeSwap zetten mensen hun huis te ruil. “Nu verblijven we tenminste in échte buurten,” reageert een ruiler op Home for Exchange. “We ontmoeten plaatselijke bewoners in plaats van toeristen.”
3. Deeltijd-tuin
In Engeland is Landshare actief sinds 2009, bedoeld voor mensen die een stukje
landbouwgrond zoeken of overhebben. Ook in Nederland ontstaan soortgelijke initiatieven. Op de Ruiltuin en Tuintje delen (in opstartfase) kunnen mensen planten ruilen en tuinen delen. Ook zijn er kleine ruiltuinen, zoals die in Lelystad. “Klanten zetten hun planten in de tuin en halen er ook weer wat uit,” zegt een medewerker. “Het principe van ruilen wordt hier echt gewaarborgd.”
4. Kleding-punten
Overgewaaid uit de VS: ook Nederland ruilt nu naar hartenlust kleding op feestjes en sites. Op Rouleer de Kleer is elk kledingstuk punten waard. Die punten krijg je door eerst een eigen kledingstuk aan te bieden.
5. Eten delen
Courgette-overschot
Je moet wel snel zijn vanwege de houdbaarheidsdatum, maar ook eten kan geruild
worden. Op Groente ruilen kunnen mensen hun moestuinoverschot ruilen voor groenten die ze niet verbouwen.
Eet-date
Via het Engelse Eat with a local en het Spaanse Meet meals kun je op reis voor een gratis maaltijd terecht bij een local. In ruil bied jij online ook je kookkunsten en producten aan voor andere reizigers.
Bordje over?
De initiatiefnemers van Proviand ruil willen weer ‘terug naar simpel’. In de Facebookgroepen van Proviandruil, ingedeeld op netnummers van plaatsnamen, kunnen mensen elkaar ontmoeten en aanbieden wat ze aan eten over hebben.
Ruilrestaurant
De gasten nemen zelf de ingrediënten mee en het personeel wordt uitbetaald in goederen. “We zijn tot nu toe het enige ruilrestaurant in Nederland en koken in het hele land,” zegt Eva Bullens, een van de initiatiefnemers. ruilrestaurant.nl
6. Spullen lenen
Op Peerby kunnen mensen kijken wat er in hun buurt te leen is. Pieter van de Glind: “Peerby is zo succesvol omdat mensen er een goed gevoel van krijgen anderen te helpen.”
7. Samen zorgen
Zorgruil is een nieuwe manier om elkaar een helpende hand te bieden. De eerste initiatieven waren in Japan te vinden, en in Nederland zijn dit soort initiatieven nu nog in de opstartfase, zoals Zorgruil.nl. “Het is de manier om vorm te geven aan de participatiemaatschappij, vooral voor ouderen,” zegt initiatiefnemer Veronique Bekendam. Een voorbeeld: meneer Smit mag niet meer autorijden. Mevrouw Jansen rijdt hem naar de stad, waarmee ze 1 zorgpunt verdient. Mevrouw Jansen heeft dus een dienst tegoed, meneer Smit moet er nog een leveren.
8. Kennis uitwisselen
Op een site zoals Durf te vragen kan men ‘denkkracht, kennis en ervaring’ uitwisselen. Een andere kennisruilsite is Konnektid. Kennis kun je ook in real life ruilen, door naar vestigingen van Seats2meet te gaan. Over de hele wereld heeft Seats2meet vergaderzalen en ontmoetingsplekken waar zelfstandigen en creatievelingen gratis werken en lunchen,
in ruil voor hun kennis en aanwezigheid
9. Gratis werken
Deelstoel maakt naar eigen zeggen ‘publieke gebouwen weer toegankelijk’. Via de site kunnen ambtenaren gratis werken bij andere overheidsinstanties door een plekje te boeken.