Noorwegen: Op eigen houtje
Hoe bekijk je een uitgestrekt land als Noorwegen in één week? Vanuit de mooie stad Bergen stippelde reisjournalist Kim van Dam een mini-rondreis uit langs de mooiste Noorse watervallen, natuurgebieden en natuurlijk fjorden. Gaan!
Prachtige natuur in landelijk Noorwegen
Het honderd jaar oude treinstation van Bergen is het startpunt van mijn tocht langs dorpjes, fjorden en onvergetelijke bergwegen. Tijdens de ontspannende treinreis naar Voss krijg ik al een sneak preview van de natuur in landelijk Noorwegen. Voss is een fijn stadje aan een meer, omhuld door bergen. Het water in het meer is wat frisjes voor een duik maar perfect om te kajakken. Alhoewel je daar eigenlijk langer de tijd voor moet nemen zodat je naar de fjorden kunt, aldus Jan Nielsen, eigenaar van outdoor-centrum Nordic Ventures. Het is veilig en eenvoudig, ook voor beginners, doordat je in de luwte van de fjorden vaart. Genieten van prachtige natuur kan natuurlijk ook wandelend. De kabelbaan brengt me in enkele minuten in een andere wereld. Familie schaap kuiert rustig voorbij, enkele mensen genieten van het uitzicht op het terras bij de kabelbaan en ik besluit over smalle bergpaadjes terug naar de stad te wandelen.
Dramatisch landschap
Het charmante Fleischers hotel waar ik logeer, ligt bijna óp het station dus kan ik de volgende dag op mijn gemak ontbijten voor ik de trein naar Myrdal neem. Dat dorp is over de weg niet te bereiken. Daar stap ik over op de Flåmsbana, die een van de mooiste treinroutes ter wereld rijdt. En terecht, blijkt. In een klein uur overbrug je een afstand van ongeveer twintig kilometer langs prachtige dalen en watervallen om uiteindelijk 864 meter lager uit te komen in het dorpje Flåm. De twintig tunnels waar ik doorheen trein, hebben samen een lengte van zes kilometer en het merendeel van de tunnels zijn met de hand uitgebeiteld.
Na een slenterrondje door Flåm scheep ik in voor een boottocht door twee fjorden, beide zijarmen van Noorwegens langste en diepste fjord: Sognefjord. De tocht begint in het Aurlandsfjord om dan af te buigen naar het Nærøyfjord, inderdaad een smal fjord met een dramatisch landschap dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Bij Bakka, met een wit kerkje uit 1859, is het fjord slechts 250 meter breed en rijzen langs beide zijden bergen van zo’n vijftienhonderd meter loodrecht omhoog uit het water. Opeens zie ik enkele kajaks. Dit is een van de fjorden waar Jan Nielsen gasten mee naartoe neemt op tochten van een of meerdere dagen, met barbecue, kamperen op de oevers en wakker worden van de eerste zonnestralen in het fjord. Mijn terugreis per bus van Gudvangen naar Voss gaat via de Stalheimskleiva-weg met dertien spectaculaire, haarscherpe haarspeldbochten, langs woeste watervallen en bermen die een groot veldboeket lijken in paars, lila, geel en wit. De bus rijdt in een slakkengangetje naar het prachtige dal.
Koffie bij de houtkachel
Met een ferry maak ik het overtochtje naar Brimnes en ik rijd door naar Dyranut Mountainlodge, waar ik eigenares Kari ontmoet. Voor het eerst zit het weer niet mee! Een dikke, grijze mist hangt over de hoogvlakte Hardangervidda. Dan eerst maar een kop koffie bij de houtkachel, adviseert Kari, waarna we dik ingepakt toch even naar buiten gaan. “Bij mooi weer en met minder wind is het prachtig fietsen hier. Dat doen Nederlanders toch zo graag?” lacht Kari. Nu lopen we een stuk door het indrukwekkende landschap. Enkele vissers trotseerden de kou en staan op het punt om na een weekendje vissen weer naar huis te gaan. Maar als we even in hun hut willen opwarmen met een kop koffie, zijn we meer dan welkom. Wanneer ik al in de auto zit om te vertrekken, komt Kari aanrennen met een sandwich, een groot stuk worteltaart en iets te drinken. Voor onderweg.
Uitkijken over Bergen
Terug in Bergen, de oude Hanzestad waar vier eeuwen lang Duitse handelaren actief waren. Zij werkten vanuit de fotogenieke houten huizen langs de Bryggen (de Kade), die nu op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. De Nederlandse handelaren zaten iets verderop; er is nog altijd een straat die Hollendergaten heet. Het Hanseatic Museum laat zien hoe de mensen destijds woonden en werkten. Voor een regenachtige dag zijn er de Kode musea: vier musea aan het meer Lille Lungegårdsvann, met elk een eigen thema. Een ticket voor de vier musea is twee dagen geldig.
Gelukkig schijnt ook in Bergen geregeld de zon. Op zulke dagen is het lekker lunchen op de vismarkt bij Bryggen. Bestel bijvoorbeeld een rijk belegde sandwich bij een van de kraampjes en schuif aan bij de picknicktafels. Comfortabeler is USF-Verftet aan de Georgenes Verft. De oude sardinefabriek is nu het domein van kunstenaars. Hun ateliers zijn in het weekend vaak te bezoeken. Of neem de kabelbaan naar de berg Ulriken, de hoogste van de zeven bergen rond Bergen. Daarboven zit Sky:skraperen, een van de beste restaurants van de stad. Open voor lunch, diner moet vooraf gereserveerd worden. Het is er trouwens goed wandelen, zo hoog boven Bergen. Henrik Ibsen schreef er zelfs een gedicht over.
Aan de andere kant van de stad brengt Fløibanen kabelspoor u naar een fijn uitzichtpunt op de Fløyenberg. Ga daar vroeg naartoe als er cruiseschepen in de haven liggen, want rond een uur of halftien komen de cruisegangers met honderden tegelijk naar buiten en staan er lange rijen voor de kabelbaan. Een goed idee om een enkele rit te nemen en langzaam slenterend af te dalen naar de stad met smalle straten, houten huizen en winkelstraten volop designwinkels waar de resterende uren voorbijvliegen.
Zin reisaanbieding
Wilt u ook een mini-rondreis maken langs de Noorse watervallen, natuurgebieden en fjorden? Speciaal voor Zin-lezers is een 9-daagse rondreis samengesteld door Noorwegen. Klik hier voor meer informatie!
Door Kim van Dam, uit Zin 112, april 2014