BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Een ‘Ongezouten Zuiderhoek’ recept

Een ‘Ongezouten Zuiderhoek’ recept

In 2006 krijgt componist/muzikant Willem Breuker, vriend van actrice Olga Zuiderhoek (1946), te horen dat hij geen zout meer mag eten. Hieruit wordt het idee voor Ongezouten Zuiderhoek, Olga’s boek over koken zonder zout, geboren.

Hier is alvast een lekker – zoutloos – recept om uit te proberen:

MEXICAANSE WRAPS MET GEHAKT EN GROENTEN
Voor 1 à 2 personen

Tortilla’s (=basisproduct van de wrap, de pannenkoek). De tortilla met het gehaktmengsel erin vormt de wrap (to wrap=wikkelen). Deze wraps moeten eerst gemaakt worden; mag ook een dag tevoren, ze kunnen koud worden gegeten.

Tortilla’s maken
Ingrediënten:
• 250 gram bloem
• ¼ liter water 30 gram ongezouten boter

Bereiding:
Ingrediënten mengen, eerst de bloem en de boter, dan kuiltje in het deeg en het water erin, dit mengen en het deeg 5 minuten kneden. Afdekken met vochtige doek en een half uur laten rusten. Deeg in 4 stukken verdelen. Van elk stuk een balletje maken en dit platdrukken; dan bloem erover en met een schone fles uitrollen tot een tortilla. Verhit een koekenpan en bak de tortilla’s ongeveer één minuut per kant in een droge koekenpan of eventueel de pan invetten met een beetje olijfolie op een stuk keukenpapier.

Dan op je tortilla: vleesmengsel (warm), groene sla gesneden en zoetzure ketchup; vouw de tortilla dicht tot wrap. Dit laatste lukt mij nooit, maar het smaakt er niet minder om, als je de natriumarme zoetzure ketchup maar niet vergeet.

Als je tortilla maken te bewerkelijk vindt, dan moet je kant en klare kopen (±500 mg natrium per100 gram, dat is ± 200 per tortilla)

Chili con carne: in plaats van tortilla’s kun je 2 gekookte aardappelen of een blikje kidneybonen zonder zout bij de groenten doen. Dan doet het denken aan chili con carne met zoetzure saus – net zo lekker. Ook kun je er 1 blik gepelde tomaten (400 gram) bij doen; de meeste blikken zijn zonder zout.

Gehakt met groenten
Ingrediënten:
• 200 gram tartaar
• 5 sjalotjes of 2  uien, klein gesneden
• 1 rode of groene paprika, gesneden
• 1 grote teen knoflook, geperst of gesnipperd
• 2 cm Spaanse peper, gesnipperd, zaadjes eruit
• Olijfolie
• Peterselie of bieslook

Specerijen en strooisels:
• 2 theelepel gehaktkruiden zonder zout
• ½ eetlepel kipfondpoeder zonder zout (Natram)
• 1 theelepel kummel
• Eventueel ½ bouillonblokje zonder zout
• Verse peterselie en/of bieslook

Bereiding:
Meng de tartaar met de gehaktkruiden. Bak de ui en de paprika in de olie, ± 3 minuten. Knoflook en Spaanse peper erbij gooien. Tartaar erbij en tijdens het braden fijn prakken. Half blik tomaten erbij en een halve eetlepel kipfondpoeder toevoegen. 10 minuutjes laten sudderen en af en toe roeren. Kummel erbij. Bestrooien met de peterselie of bieslook.

Zoetzure saus
Meng 3 eetlepels tomatenketchup met 2 of 3 fijngesnipperde augurken of 10 zilveruitjes natriumarm van Kesbeke.


Win Ongezouten Zuiderhoek!

Nieuwsgierig naar het gevaar van zout? Zin om zonder zout de keuken in te gaan? Zin mag vijf exemplaren weggeven van Ongezouten Zuiderhoek. Hebben? Klik hier om in aanmerking te komen.
De actie is afgelopen, u kunt helaas niet meer meedoen. De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.