BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Korting met Zin: Rondleiding Rijksmuseum Amsterdam

Korting met Zin: Rondleiding Rijksmuseum Amsterdam

Speciaal voor Zin-lezers: korting voor de tentoonstelling ‘Kunst als therapie’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. Deze rondleidingen worden verzorgt door De Vrije Academie.

Docenten die de rondleiding verzorgen
• Drs. Maaike Raduzzi houdt van mooie dingen en is een verhalenvertelster pur sang. Zij wil niets liever dan de deelnemers kennis laten maken met de verhalen achter een kunstwerk, kunstenaar of opdrachtgever.
• Drs. Barry Heinrichs heeft een plek verworven in het docententeam van de Vrije Academie als specialist op het gebied van hedendaagse kunst. Zijn uitleg over techniek wordt zeer gewaardeerd.

Data rondleiding
• Barry: woensdag 28 mei, vrijdag 20 juni, zaterdag 12 juli
• Maaike: dinsdag 8 juli, zaterdag 19 juli, woensdag 22 juli

Tijd
Van 11:00 tot 12:30.

Korting met Zin!
De Vrije Academie verzorgt rondleidingen bij de tentoonstelling ‘Kunst als therapie’ in het Rijksmuseum Amsterdam. De normale prijs is €22,50 (exclusief museumentree). Lezers van Zin krijgen €2,50 korting met de actiecode ZINRONDLEIDING. Er is per rondleiding plaats voor maximaal 20 mensen. Kijk hier om u in te schrijven voor deze rondleidingen.

Art is Therapy
Alain de Botton herschrijft de kunstgeschiedenis met zijn tentoonstelling Art is therapy in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De Britse filosofen en schrijvers Alain de Botton en John Armstrong zetten de Rijksmuseum-collectie in een nieuw licht. Als gastconservator selecteerden zij 150 voorwerpen uit de vaste collectie waarmee ze willen laten zien wat kunst voor de bezoeker kan betekenen. Niet vanuit kunsthistorisch oogpunt, maar met de nadruk op het emotionele effect dat kunst kan hebben. De Botton en Armstrong willen de bezoeker confronteren met persoonlijke aangelegenheden als werk, liefde, status, sterfelijkheid en relaties. De tentoonstelling is gebaseerd op het boek Art as therapy (Kunst als therapie).

Een zaal vol tederheid
Het idee om de gangbare bijschriften te vervangen door filosofische teksten komt voort uit De Bottons afkeer van de wijze waarop musea hun collecties presenteren. De 43-jarige filosoof noemt musea ‘doodse opslagplaatsen’ die te academisch worden ingericht. Zalen die ‘de negentiende eeuw’ of ‘de Noord-Italiaanse school heten, beantwoorden volgens hem niet aan de innerlijke behoeften van de museumbezoeker. Hij bepleit daarom kunstwerken uit verschillende genres en periodes te rangschikken ‘naar de noden van onze ziel’. Wat dacht u van een zaal vol tederheid of een muur vol wraak?