Anne is geen spektakel
Anne Frank (1929-1945): Er is geen meisje, geen schrijfster, geen jodin (op Maria na misschien), geen oorlogsslachtoffer zo veel bediscussieerd, betwist en besproken. Dat geldt ook de theatervoorstelling Anne, die vanavond in hoog gezelschap in première gaat. Zin was gisteren bij de persvoorstelling. 10 bemerkingen.
– Verwacht (voor 75 euro voor een kaartje) geen spektakel, al is het om zijn as draaiende Achterhuis een vondst.
– Lees het boek de week ervoor, dan snapt u de inhoud van de voorstelling, de keuzes, veel beter.
– In Anne zit, net als in het dagboek, zelf geen spanningsboog. Die zit in uw hoofd, omdat u weet hoe het eindigt.
– Anne is te groot voor toneel en te klein voor theater. U ziet amper de mimiek van de spelers. Des te meer reden om op de tekst te concentreren.
– De makers durfden het aan het stuk, als een droom, in Bergen Belsen te laten eindigen. Zin vond het mooi, gepast en effectief, Zin’s buurman vond het iets tussen apocrief en blasfemie.
– De Jesus Christ Superstar methode wordt toegepast: een verhaal in een verhaal. Anne vertelt in een nooit gegunde toekomst haar dagboek aan een geliefde. Zo blazen de makers lucht in de voorstelling, is het makkelijk tijdsprongetjes maken, en geven ze het tegelijk de dramatische context die niet in het dagboek zelf te vinden is.
– Cast, aankleding, enscenering, theater: prachtig.
– Een kaartje (met goed zicht) voor volwassenen kost 75 euro, de adviesleeftijd is minimaal 12 jaar. Voor 12,50 kunt u er een ‘pauzeborrelbox de luxe’ bij kopen. Parkeren kost 12,50 (behalve als u bij de meter gaat staan).
– En het is even rijden en zoeken, want het Theater Amsterdam zit achterin de Houthavens, en dat loopt u niet even vanaf het Centraal Station, noch vanaf een tramhalte.
– Moet u er heen? Dat hangt van uw verwachtingen af. Bent u gegrepen door ‘Het Achterhuis’, dan ziet u een fraaie, evenwichtige en getrouwe bewerking. Wilt u zomaar een avondje theater, bereid u dan voor op een lange, spektakelvrije en geserreerde voorstelling.
Wilt u de échte Anne Frank in beweging zien? Hier het enige filmpje van haar, ook even in de voorstelling te zien:
[youtube id=”4hvtXuO5GzU” width=”600″height=”315″]
Anne Frank anno nu
Zin stelde regisseur van Anne, Theu Boermans, drie vragen. Lees hier verder.
Anne Frank’s moedige helpers – de tentoonstelling
Voor het eerst wordt er een speciale tentoonstelling gewijd aan de helpers van Anne Frank. Wie waren zij, wat deden zij en: welke risico’s liepen ze? De tentoonstelling is tot half oktober te zien in het Anne Frank huis in Amsterdam. Lees hier meer over deze tentoonstelling.