Het rondreizende theaterfestival De Parade is in Rotterdam neergestreken – en neemt dit jaar zo’n 80 theatervoorstellingen en 40 muzikale optredens met zich mee. Kunt u niet kiezen? Zin.nl helpt u een handje met deze top 10.
Met een bonte stoet aan acteurs, zangers, dansers en muzikanten trekt de Parade door het land – na Rotterdam zijn Den Haag, Utrecht en Amsterdam aan de beurt. Het programma verschilt ietwat per stad en dag (zie het blokkenschema op www.deparade.nl), maar met deze voorstellingen zit u hoe dan ook goed.
1. Ellen ten Damme – ‘Uit!’
Alleskunner Ellen ten Damme, die net zo achteloos een radslag doet als tapdanst of viool speelt, maakte een voorstelling die net zo gevarieerd is als zij: ‘Uit!’. Van dancefeest tot de Moulin Rouge en van concert tot broodje shoarma na het uitgaan: de voorstelling belooft alle kanten op te gaan, met verrassende resultaten.
Rotterdam (19 t/m 22 juni), Den Haag (7 t/m 10 juli), Utrecht (22 t/m 25 juli)
2. Leoni Jansen en Izaline Calister – ‘Barricade’
Topzangeressen, liedjesschrijvers en programmamakers Leoni Jansen en Izaline Calister zingen liedjes die op een of andere manier voor verandering hebben gezorgd en zoeken naar het verhaal achter die liedjes. Van Joni Mitchells ‘Big Yellow Taxi’ tot Miriam Makeba’s ‘West Wind’ en protestsongs als Bob Dylans ‘Times They Are A-Changin’.
Utrecht (18 t/m 21 juli), Amsterdam (17 t/m 20 augustus)
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
3. De Deeldeliers – ‘Deeldelirium’
Hij mag de pensioengerechtigde leeftijd dan al vier jaar geleden gepasseerd zijn, Jules Deelder peinst er niet over om te stoppen – en dus treedt hij in elke Paradestad op met zijn Deeldeliers. Volgens de nachtburgemeester van Rotterdam zelf belooft dat ‘een deelderiek gebeuren voor het hele gezin, in deeldereske omgeving dat z’n wederga in de Lage Landen vooralsnog niet kent en ook in de rest van Volendam menigeen in het verkeerde been zal schieten.’
Rotterdam (19 t/m 22 juni), Den Haag (11 t/m 13 juli), Utrecht (22 t/m 25 juli), Amsterdam (21 t/m 24 augustus)
4. Ashton Brothers – ‘ Un, dos, tres, cerveza!’
Met een mix van variété, kleinkunst, acrobatiek toeren de Ashton Brothers (Pepijn Gunneweg, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde Oudejans) al sinds 2001 langs de Nederlandse én internationale theaters. Nu zijn ze terug op de plek waar ze ooit hun eerste stappen in de spotlights zetten: in de luwte van de zweefmolen. Ook op klein terrein zijn hun halsbrekende toeren en gevoel voor humor aanstekelijk.
Rotterdam (24 t/m 27 juni), Den Haag (6 t/m 9 juli), Utrecht (30 juli t/m 3 augustus), Amsterdam (8 t/m 11 augustus)
5. ‘Barbaren’
Toneelgroep Oostpool maakte een voorstelling over een herkenbaar onderwerp: alles waar Nederlanders zich over opwinden. Of, in hun eigen woorden: alles waar we pislink van worden. Pepernoten én de Zwarte Pietendiscussie in de zomer, slechte WK-scores, een jurk met een baard die ons verslaat op het Songfestival en bezuinigingen. Met o.a. Teun Luijkx (uit de serie ‘A’dam en E.V.A’) en geschreven door schrijver, acteur en columnist Johan Fretz.
Rotterdam (19 t/m 22 juni), Den Haag (8 t/m 10 juli), Utrecht (22 t/m 26 juli), Amsterdam (12 t/m 16 augustus)
6. ‘Once Upon a Time in the East’
Het Volksoperahuis brengt, na voorstellingen over Curaçao en ons slavernijverleden, opnieuw een heet hangijzer uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis aan bod: ‘Once Upon a Time in the East’ vertelt een tragisch liefdesverhaal dat zich afspeelt in Indonesië tijdens de Tweede Wereldoorlog, als Indonesië zich los wil maken van Nederland. Met modern wajangpoppenspel, krontjongmuziek en Javaanse dans.
Rotterdam (26 t/m 29 juni), Den Haag (11 t/m 13 juli), Utrecht (18 t/m 20 juli), Amsterdam (21 t/m 24 augustus)
7. Dominee Gremdaat – ‘Dominee Gremdaat Weet van Wanten’
Vorig jaar stond Dominee Gremdaat voor het eerst op de Parade. Een groot succes, dus keert de dominee terug met een nieuwe, opbeurende preek waarin hij belooft iedereen ‘duiding, inzicht en evenwicht’ te brengen. Als u daar niet van opknapt, weten wij het ook niet meer.
8. Internationaal Danstheater – ‘Fado’
Volgens Brigitte Kaandorp mogen wij Hollanders dan veel te nuchter zijn voor de fado; het Internationaal Danstheater bewijst dat Nederlanders wel degelijk uit de voeten kunnen met het Portugese levenslied, waarin verdriet en verlangens op emotionele wijze bezongen worden. Op muziek van fadozangeres Carla Pires danst het gezelschap een ‘emotionele benadering van krachtige muziek’.
Utrecht (23 t/m 26 juli), Amsterdam (16 t/m 19 augustus)
https://www.youtube.com/watch?v=ggAo6_GxkKs
9. Groots en Meeslepend – ‘Ludwig’
Theatermaker Steven de Jong heeft een grote fascinatie voor de operette, ‘het miskende stiefkind van de opera en de moeder van de musical’. Samen met de theatergroep Groots en Meeslepend wil hij verandering in die reputatie van zijn geliefde genre brengen. Een combinatie van operette, nieuwe liedjes, humor en verbeelding in een voorstelling over Ludwig (1845-1886), de koning van Beieren die zijn vijanden met muziek te lijf ging.
Den Haag (11 t/m 13 juli), Utrecht (21 t/m 25 juli), Amsterdam (15 t/m 18 augustus)
10. ‘Beschuit met muisjes’
Ouwe rotten in het theatervak als Bram van der Vlugt, Nettie Blanken en Elsje Scherjon spelen in deze toneelklassieker van Herman Heijermans – dat is alleen al een reden om deze voorstelling te zien. Het verhaal: een Amsterdamse familie denkt de jackpot gewonnen te hebben als ze bericht krijgen dat een verloren gewaande oom is overleden. De man laat een aardig kapitaal na – handig, want het pension dat de familie runt, is zo goed als failliet. Maar als meer potentiële erfgenamen zich aandienen, maken egoïsme en hebzucht zich meester van de familieleden.
Den Haag (10 t/m 13 juli), Utrecht (18 t/m 21 juli), Amsterdam (15 t/m 18 augustus)
De Parade
Rotterdam, Museumpark, 19 t/m 29 juni
Den Haag, Westbroekpark, 4 t/m 13 juli
Utrecht, Moreelsepark, 18 juli t/m 3 aug
Amsterdam, Martin Luther Kingpark, 8 t/m 24 aug
www.deparade.nl