10x topfotografie in Tropenmuseum
In het Tropenmuseum zijn de mooiste foto’s van National Geographic te zien, van Steve McCurry’s portret van een Afghaans meisje met indringende oogopslag tot indrukwekkende natuurfoto’s van de Nederlandse Frans Lanting. In ‘Masters of Photography’ ziet u onder meer deze topfotografen.
1. Frans Lanting
De enige Nederlandse fotograaf die in de tentoonstelling ‘Masters of Photography’ te zien is. Hij maakt bijzondere natuuropnames over de hele wereld, van de Amazone tot Antarctica – en dat kost meer moeite dan je in eerste instantie zou denken: om ara’s vast te leggen in hun natuurlijke leefomgeving, het bladerdak van de Andes, moest hij een steiger van 25 meter laten bouwen. Vervolgens bleek het op die hoogte te wemelen van de insecten en de steiger als bliksemafleider te fungeren. Bekijk zijn portfolio hier.
Fotocredits: Frans Lanting.
2. Steve McCurry
Deze Amerikaanse fotogjournalist werd in 1985 in één klap wereldberoemd, toen zijn foto ‘Afghan Girl’ op de cover van ‘National Geographic’ verscheen. Hij versloeg veel internationale conflicten, onder meer in Beirut, Cambodja en de Golfoorlog. Daarbij legt hij de aandacht altijd op de gevolgen van de oorlog voor mensen, niet op de oorlog zelf. McCurry staat bekend om zijn aansprekende foto’s, die hij nog altijd liver met een rolletje dan digitaal schiet. Bekijk zijn werk hier.
Fotocredits: Steve McCurry.
3. Michael Yamashita
Vooral Azie heft de interesse van deze fotograaf: hij legde de afgelopen 25 jaar onder meer Vietnam, Marco Polo’s reis naar China, de Chinese Muur en de Japanse cultuur vast. Als hij niet aan het reizen is, woont hij in New Jersey, waar hij bij de vrijwillige brandweer zit. Hij heeft ook enkele documentairefilms gemaakt. Op zijn website is meer werk te bekijken.
Fotocredits: Michael Yamashita.
4. Jodi Cobb
Van deze Amerikaanse fotografe is een foto te zien van jonge ‘moddermannen’ uit Nieuw-Guinea, waarop een jaarlijks festival waarbij de mannelijke schoonheid centraal staat te zien is. Als medewerker van ‘National Geographic’ reisde ze naar meer dan vijftig landen, vooral in het Midden-Oosten en Azië, waar ze onder meer fotoverhalen over moderne slavernij maakte en werelden vastlegde die normaal onzichtbaar blijven voor westerlingen. Meer werk is hier te vinden.
Fotocredits: Jodi Cobb.
5. Annie Griffiths
Een van de eerste vrouwelijke fotografen die ooit voor ‘National Geographic’ aan de slag gingen. Ze werkte als fotojournalist in onder meer Israël, Nieuw-Zeeland en Australië en staat bekend om de warmte die ze haar foto’s meegeeft, waardoor vastgelegde gebeurtenissen en culturen een menselijk gezicht krijgen. Naar eigen zeggen heeft ze een ‘onverzadigbare nieuwsgierigheid’. Haar portfolio vindt u hier.
Ook is werk te zien van ‘National Geographic’-fotografen Joel Sartore, Paul Nicklen, Chris Johns, Michael Nichols en David Doubilet.
Masters of Photography
t/m 19 oktober
Tropenmuseum, Amsterdam