BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Woodstock is nog niet afgelopen

Woodstock is nog niet afgelopen

Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat het meest besproken festival ooit begon: Woodstock. Het legendarische muziekfestival dat popmuziek én de hippiecultuur vierde, leeft nog altijd voort. Er werden verschillende documentaires over gemaakt en boeken over geschreven – en binnenkort volgt een muzikale theatervoorstelling.

In augustus 1969 werd in het Amerikaanse dorp Bethel het grootste rockfestival ooit gehouden – aanvankelijk bedoeld voor 150.000 mensen, maar het festival trok uiteindelijk 400.000 bezoekers. Het was het eerste festival dat zich niet alleen profileerde met muziek, maar ook met een saamhorigheidsgevoel: het motto was ‘3 Days of Peace & Music’. Helemaal vlekkeloos verliep het festival niet. De toegangswegen slibden dicht, er was te weinig ruimte en eten, twee kraampjes vlogen in brand en er overleden drie mensen. De line-up was legendarisch: Jefferson Airplane, Creedence Clearwater Revival, Canned Heat, Joe Cocker, Jimi Hendrix , Tim Hardin, Santana, Janis Joplin en The Who.

Het boek
Organisator Michael Lang schreef in 2009 het boek ‘Woodstock. Het verhaal achter het legendarische festival’, waarin hij het verhaal van het grootste muziekfestival vertelt. Acht maanden lang werkte hij en een groot team medewerkers aan de organisatie. Alles behalve een spontaan ontstaan hippiefeestje, dus. “Aan idealisme geen gebrek, daar niet van. Het ging om de muziek en we wilden laten zien dat een enorm aantal jonge mensen drie dagen in vrede samen kon zijn. Dat was ons impliciete politieke statement; expliciete wilden we niet maken. Het was hard werken. We waren geen vage freaks. We wisten wat we deden, hadden met alles rekening gehouden”, vertelt hij in het boek.

woodstock-1 WEB1

De films
Een jaar na het festival verscheen de documentaire ‘Woodstock’, geregisseerd door Michael Wadleigh. De film won een Oscar voor Beste Documentaire, mede door de cultstatus die de film kreeg: het bood een tijdsbeeld van de hippiecultuur. In 1994 volgde de documentaire ‘Woodstock ’94’ (over een ’tweede Woodstock-festival’ dat helaas nooit zo legendarisch werd als de eerste, opnieuw met Joe Cocker en Crosby, Stills, & Nash maar ook met artiesten als Metallica en Aerosmith). Regisseur Ang Lee maakte in 2009 de komedie ‘Taking Woodstock’, over een jongen die volwassen wordt ten tijde van het festival. Het gevoel van het Woodstockfestival staat hier voorop; er zijn geen beelden van het festival zelf te zien.

woodstock web2

De muziekvoorstelling
Van 18 oktober t/m 28 februari toert de theatershow ‘Woodstock’ door Nederland. Ook hierin wordt het gevoel van Woodstock nagestreefd, met nummers van Janis Joplin, The Who en Joe Cocker. Op het podium staan onder anderen zanger Martin van der Starre (die eerder Judas speelde in ‘Jesus Christ Superstar’), zangeres Muriel te Loo, die onder meer tributeconcerten van Tina Turner, Blondie en Amy Whinehouse ten gehore bracht. Hier vind je meer informatie en de speellijst.

woodstock-4 WEB4