5 redenen om ‘Maps to the Stars’ te zien
Hollywood verliest zijn glamour al snel bij het zien van ‘Maps to the Stars’. Zwarte humor, de schaduwzijde van de filmwereld en een topcast zijn de ingrediënten van David Cronenbergs nieuwste film.
1. Keerzijde van Hollywood
In ‘Maps to the Stars’ staat het typische Hollywoodleventje van de familie Weiss centraal: Dr. Stafford is een rijke coach, moeder Christina is een opgedirkte huisvrouw die zich vooral met zoon, de vers afgekickte kindster Benjie, bezighoudt. Als zus en voormalig pyromane Agatha ontslagen wordt uit een sanatorium en terugkeert naar het gezin, zorgt dat voor de nodige onrust in huis. Andere hoofdrolspelers in de film – een psychiatrisch patiënt die een remake wil maken van een film waarin haar inmiddels overleden moeder speelde, een limosinechauffeur die hoopt door te breken als acteur – leiden een even chaotisch en ongelukkig leven, waarmee de film op venijnige wijze afrekent met het ideaalplaatje van Hollywood.
2. Regie
David Cronenberg wordt wel de ‘Baron of blood’ genoemd, vanwege de vele bloederige horrorfilms die hij in de jaren zeventig en tachtig maakte (onder meer ‘Shivers’ en ‘Scanners’). Minder bloederig, maar net zo spraakmakend waren ‘The Fly’ (1975) en de opzienbarende mozaïekfilm ‘Crash’ (2006). De Canadese cultregisseur staat daarnaast bekend om zijn bevreemdende close-ups, thema’s rondom psychische aftakeling en sobere locaties.
3. Topcast
Naast bekende namen als Julianne Moore, John Cusack en Carrie Fisher (in een kleine rol) staan acteurs en actrices die wellicht bij een groter publiek minder bekend zijn: Mia Wasikowska (‘Alice in Wonderland’, ‘Stoker’) speelt zusje Agatha, Olivia Williams speelt haar moeder (‘The Sixth Sense’) en Robert Pattionson (‘Twilight’) speelt limousinechauffeur Jerome.
4. Muziek
De dreigende sfeer wordt in ‘Maps to the Stars’ mede bepaald door de soundtrack van Howard Shore. Deze Canadese componist schreef ook onder meer de filmmuziek van de ‘The Lord of the Rings’-trilogie (en Cronenbergs films ‘Crash’ en ‘eXistenZ’ en David Finchers ‘The Game’).
5. Recensies
De film was op het filmfestival van Cannes al te zien. Naar aanleiding van die vertoning schreef The Guardian: “’Maps to the Stars’ is een spannende en enge film, dat het publiek in zijn greep houdt. Aan het eind is de film misschien te cynisch om echt over Hollywood en LA te gaan, maar het zou geschreven kunnen zijn door John Webster, Thomas Middleton of William Rowley als ze in de 21ste eeuw leefden: een claustrofobische nachtmerrie van wanhoop.” Filmwebsite IndieWire schreef: “Snelle zwarte humor zorgt vanaf het begin van de film voor een uitbarsting van energie, die aan het eind even inzakt. Toch blijft de woede die daarin zit voortdurend behouden. Cronenberg verliest het grotere plaatje nooit uit het oog: een beeld van een wereld die bestaat uit destructieve impulsen en ze voedt.”
Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=Zd5EM7Z0MS8