Laatste kans: de mooiste icoonfoto’s
Sommige foto’s zijn in de loop der tijd zo symbolisch geworden voor historische gebeurtenissen, dat die beelden ongemerkt zijn opgenomen in het collectieve geheugen. De tentoonstelling ‘Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur’ in het Persmuseum is dus een feest van herkenning. Alleen deze week nog te zien!
Van het ‘napalmmeisje’ uit Zuid-Vietnam tot de man voor de tanks op het Plein van de Hemelse Vrede en de aanslagen op het World Trade Center in New York in 2001: deze en andere bekende iconische foto’s komen voorbij in de tentoonstelling in het Persmuseum. De collectie is samengesteld door Martijn Kleppe, die als historicus is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij liet zich inspireren door zijn boek ‘Canonieke Icoonfoto’s’.
In de tentoonstelling is niet alleen te zien hoe divers en vaak bekende foto’s te zien zijn geweest, maar wordt ook uitgelegd wat een foto tot een ‘icoonfoto’ maakt en hoe zulke afbeeldingen in de loop der tijd zelfs van betekenis kunnen veranderen.
Ook is te zien hoe de bekende blauw-rode campagneposter van Barack Obama in de herkenbare street-art-stijl geïnspireerd (gemaakt door Shepard Fairey op basis van bovenstaande foto) is op de bekende foto van Che Guevara door Alberto Korda.
Meer te weten komen over de werking van icoonfoto’s?
Martijn Kleppe schrijft maandelijks in NRC Handelsblad over persfotografie in de rubriek ‘Beeldverhaal’.
‘Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur’
t/m 31 augustus
Persmuseum, Amsterdam