Kunstverzamelaar, rokkenjager en een neushoorn thuis: Jan Albert Sichterman (1692-1764) was nogal een verschijning, daar in de achttiende eeuw. Hij liet zijn gasten graag genieten van zijn indrukwekkende kunstcollectie en zijn dood werd zijn verzameling geveild. Vanaf 20 september te zien in het Groninger Museum.
Een eigen paleisje
Sichterman was voorbestemd voor een militaire carrière. In 1716 moest hij, in dienst van de VOC, echter naar de Bengalen vertrekken, omdat hij in een duel iemand had gedood. Hij leerde daar zijn echtgenote kunnen. In 1945 keerden ze samen terug naar Groningen, waar hij een gigantisch huis liet bouwen, boordevol porselein met familiewapens, goudbelijste schilderijen, dure meubels en andere kunstschatten.
Neushoorn als huisdier
Sichterman verzamelde onder meer Aziatisch keramiek, portretten van Philip van Dijk en Cornelis Troost, knipwerk, meubelen, zilver en herinneringen aan zijn huisdier, Clara de Neushoorn. Hij nam het dier in huis toen het een maand oud was.
Gooien met geld
Sichtermans bijnaam ‘Koning van Groningen’ ontstond door zijn enorme rijkdom en het prachtige huis waar hij in woonde. Anekdotes te over: zo gooide hij soms geld naar buiten naar de armen buiten. Daarnaast scheen hij een enorme rokkenjager te zijn.
De tentoonstelling is te zien van 20 september tot en met 1 maart in het Groninger Museum.