Nachtje doorhalen in het Rijks
Zorg ervoor dat u aanstaande zaterdag, 18 oktober, goed uitgeslapen bent: dan kunt u tot 01.00 doorhalen in het Rijksmuseum tijdens de Nacht van de Geschiedenis. Wat staat er op het programma?
Het thema van de derde Nacht van de Geschiedenis: vriend & vijand. Neem dus uw vriend of vijand mee en kom luisteren naar sprekers, interviews, (strijd)liederen, debatten en verhalen van conservatoren. Ronddwalen door de gangen en zalen van het Rijksmuseum mag natuurlijk ook (momenteel te zien, naast de vaste collectie: ‘Penselen in het Rijksmuseum’ , trouwjurken uit 1760 tot 1940 en zogenoemde rotaprenten van Aat Veldhoen . Net als dansen in het Atrium.
Te horen en te zien
Een greep uit het programma: een lezing van historicus Christopher Clark, op dit moment populair met zijn Eerste Wereldoorlogboek ‘Slaapwandelaars’, Jaap de Hoop Scheffer (voormalig secretaris-generaal van de NAVO), Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad) en de Vlaamse auteur Stefan Hertmans (die onder andere ‘Oorlog en terpentijn’ schreef). Ook is er een breed programma rondom de Eerste Wereldoorlog, die dit jaar precies 100 jaar geleden begon, wordt de verkiezing Geschiedenisleraar 2014 gehouden en worden de genomineerden van de Libris Geschiedenis Prijs geïnterviewd.
Les in het Rijksmuseum
Niet tijdens de Nacht van de Geschiedenis, maar wel daaromheen, spijkert u uw kennis over de Nederlandse geschiedenis bij in heuse Rijksmuseum Colleges. Conservatoren vertellen boeiend over de manier waarop Nederland zich op cruciale momenten in de geschiedenis opstelde ten opzichte van zijn vrienden en vijanden, vanaf de Gouden Eeuw tot en met de Eerste Wereldoorlog. Vanavond, op 14 oktober, vertellen Maria Holtrop (junior conservator Geschiedenis) en Mei jet Broers (conservator Geschiedenis in opleiding) over Nederland als imperialistische mogendheid; op 21 oktober doet Jeroen van der Vliet (conservator maritieme collecties) uit de doeken waarom de scheidslijn tussen vriend en vijand flinterdun kan zijn.
Meer zien?
Omdat oktober de ‘maand van de geschiedenis’ is, zijn er nog veel meer evenementen met het thema ‘vriend en vijand’. Zo vertelt Ad van Liempt wat onze (groot)ouders moesten meemaken nadat ze de oorlog hadden doorstaan in zijn lezing ‘Na de bevrijding’ op 16 oktober, wordt bij een aantal voorstellingen van ‘War Horse’ een inleiding over de Eerste Wereldoorlog gegeven en speelt Diederik van Vleuten op 31 oktober zijn nieuwe voorstelling over de Grote Oorlog, begeleid door meesterpianist Ivo Janssen.
Nacht van de Geschiedenis
18 oktober
Kaarten te koop via www.rijksmuseum.nl