Van Foo Fighters tot George Gershwin
Ook deze maand staat Zin vol met muziek.
Robert Wyatt – Different every time
Het nieuwe, tweedelige album van Robert Wyatt is zijn magnum opus. Het album verschijnt diep in november. De eerste schijf, ook wel Ex machina getiteld, bevat tracks uit Roberts hele loopbaan. En schijf 2, Benign dictatorships gedoopt, schetst aan de hand van zeldzame opnamen Roberts grote voortdurende invloed. Van Björk tot Brian Eno, van John Cage tot Scritti Politti. Veel artiesten zijn schatplichtig aan Wyatt, vooral waar hij hen leerde hoe je het persoonlijke publiek maakt.
Een alomvattende biografie, van Marcus O’Dair, ligt straks ook in de schappen en vertelt het hoopgevende verhaal van deze epische persoonlijkheid.
Robert Wyatt – Different every time
(Domino Records/V2)
Luister ook:
Foo Fighters – Sonic highways
Zo Amerikaans en historisch bewust als Dave Grohl zijn er maar weinigen. De nieuwe documentaire en album zijn opgenomen in acht steden, je volgt zo zijn speurtocht naar de eigenheid van elke stad. (Sony)
Rick de Leeuw – Parels en de Zwijnen
Oud-Tröckener Kecks-zanger trekt met een puike Vlaamse band zijn chansoneske spoor door Nederlandstalige tuinen vol rozen en distels: van Will Tura naar Toon Hermans. (Bula Music)
George Gershwin – Rapsody in Blue
Jan Rot voorspelt: De trends voor 2024, daar waag ik me niet aan. Maar één voorspelling wil ik wel maken, het feit dat Gershwins Rhapsody in blue dan 100 jaar bestaat, zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Haal het even voor je geestesoor, die klarinet aan het begin. Wist u dat die glissando, dat glijertje, niet eens in de oorspronkelijke partituur stond? Het was een grapje tijdens de repetitie, maar George Gershwin – die zelf de piano speelde – vond het zo leuk, dat hij het erin hield.