BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Materialen van de toekomst

Materialen van de toekomst

Grondstoffen raken op en sommige grondstoffen kunnen écht niet meer, zoals bijvoorbeeld ivoor en bont. De New Material Award wil niet kniezen om oude materialen, maar naar de toekomst kijken en slimme materialen promoten. Bekijk ze nu in het Nieuwe Instituut in Rotterdam, en sla vooral deze drie niet over!

Ivorish – Nina van den Broek
Heb je je melktanden nog ergens liggen? Doneer ze! Nina van den Broek maakt er een ring van, die lijkt op het ivoor van olifanten. Ivorish is het resultaat van een inhoudelijk en artistiek onderzoek gewijd aan de dubbelzinnige schoonheid van ivoor. Door het materiaal te verpulveren tot poeder en er vervolgens handmatig een object van te maken, maakt ze een veelzijdig toepasbaar nieuw soort ivoor. Als de melktandenring door voldoende mensen gedragen wordt, krijgt het een symboolfunctie: duurzaam ivoor is niet alleen een mogelijkheid, het is een keuze.

Protective Underwear – Julia Veldhuijzen van Zanten
Dit award-winnende project (2014) liet Julia Veldhuijzen van Zanten heeft een serieuze toon: ze richtte zich op de emotionele en ecologische impact van een veel voorkomend probleem: wereldwijd moet één op de vier vrouwen en één op de acht mannen in meer of mindere mate omgaan met incontinentie. Julia’s ontwerp is revolutionair op twee manieren: het ondergoed is milieuvriendelijk én duurzaam, omdat het wasbaar is.

Aera Fabrica – Roos Meerman
Wij worden erg vrolijk van dit opblaasproject. Roos Meerman won de fellow-award voor een project dat nog niet volledig uitvoerbaar is, maar een boost krijgt door deze prijs. Binnen het project Aera Fabrica gebruikt Roos Meerman warmte en lucht om 3D-geprinte vormen op te blazen. Omdat plastic snel van vloeibaar naar vast kan veranderen, is het mogelijk de vorm op te blazen en te laten afkoelen totdat de vorm weer hard wordt. Meerman maakt gebruik van PLA, een 100% biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt van mais. Omdat de ballon groot opgeblazen kan worden, kan de techniek van het 3D-printen efficiënter worden.

De expositie van de genomineerden is te zien t/m 4 januari 2015 bij het Nieuwe Instituut Rotterdam.