Aan de rand van de wereld
Niet de Middellandse Zee, maar de Noordzee vormt de basis van onze moderne wereld. Vanuit deze stelling neemt historicus Michael Pye ons mee in de herschreven geschiedenis van de lage landen. Vier redenen om dit boek te lezen:
Geschiedenisles 2.0
Dit boek laat zien dat de lage landen belangrijker zijn dan altijd werd gedacht. ‘De middeleeuwen’ blijven vaak een vaag begrip, maar Michael Pye brengt daar verandering in. Zo laat hij zien dat mode in die tijd vooral voor mannen ontzettend belangrijk was. Het viel direct op wanneer iemand kleding droeg die niet in was. Hoe sierlijker, hoe beter.
Het boek is opgedeeld in verschillende thema’s, van het ontstaan van geld, tot het ontstaan van wetten en wetenschap. Inclusief handige kaarten en tekeningen.
Feitjes
Deze geschiedenis is alles behalve saai. Wie weet er dat interpunctie een uitvinding van Ierse monniken was? En dat volgens verschillende verhalen de Vikingen vanuit Groenland naar Amerika reisden? De eerste waterzuiveringsmethoden ontstonden in de middeleeuwen en vrouwen kregen hulp bij het badderen. Ook ondenkbaar: bij grote diners stond naast elke gast een bediende met een kaars en had iedereen een eigen ober, die zorgde dat het glas vol bleef.
Michael Pye
De Britse schrijver publiceerde al eerder historische verhalen, gevormd in een fijne roman. In De stukken uit Berlijn schrijft hij over de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte columns voor verschillende Britse kranten waarvoor hij tussen New York en Europa reisde. Tegenwoordig woont hij in een afgelegen dorpje op het platteland van Portugal.
Lovende recensies
Niet alleen wij zijn enthousiast:
‘Uitdagende stelling in een boeiend verhaal over handel en vrouwen’– Volkskrant
‘Pye laat in dit fascinerende boek met talloze bronnen zien dat de Lage Landen erg belangrijk waren voor de moderne wereld.’ – NRC
‘De kracht van Aan de rand van de wereld schuilt in de smakelijk vertelde anekdotes van Pye, hij laat de historische figuren tot leven komen’ – VPRO Boeken
– ‘Schitterend boek! Dit is de beste manier om geschiedenis tot leven te brengen.’ – Geert Mak
Michael Pye
Aan de rand van de wereld
(De bezige bij, €29,99)