Het gedeelde verleden van Nederland en de Molukken leidt geregeld tot onbegrip en boosheid, terwijl kennis over het verleden vaak ontbreekt. KRUIT! maakt duidelijk waar de onvrede met de koloniale overheersers vandaan kwam: de meedogenloze jacht op specerijen, vooral op de kruidnagel, ook wel het ‘zwarte goud’ genoemd.
Muziektheater
KRUIT! is een muziektheatervoorstelling waarbij het specifieke gebruik van Molukse traditionele rituele zang en Tifa-Totobuang klanken, moderne klassieke muziek en hedendaagse westerse muziek samenkomen. Een unicum in de Nederlandse muziektheaterwereld. De belangrijkste bron voor KRUIT! is de roman De schreeuw van de witte kakatoe van de schrijver Johan Fabricius (De scheepsjongens van Bontekoe).
Verschillende perspectieven
Het is 16 mei 1817. Honderden goed bewapende opstandelingen onder leiding van de Molukse volksheld Pattimura bestormen het Nederlandse fort Duurstede op het eiland Saparua, waar de Resident Van den Bergh met zijn familie bescherming heeft gezocht. De rebellen slachtten op gruwelijke wijze iedereen af. Alleen Jean Lubbert, de zesjarige Residentenzoon, overleeft de nachtmerrie.
KRUIT! begint ruim na de moord op het gezin Van den Bergh. Jean Lubbert, inmiddels een volwassen man, is afgereisd naar de plek des onheils. Daar ontmoet hij volksheld Pattimura, de vrouw Maria die zijn leven heeft gered, Martha Christina die aan de basis stond van de opstand en Rissakotta die getuige was van de aanval op het fort. De personages belichten vanuit hun eigen perspectief wat er is gebeurd. Bekentenissen, verklaringen en verwijten volgen elkaar op. Het verleden wordt uiteen gerafeld. Is verzoening mogelijk?
Vanaf 5 februari t/m 7 juni te zien door heel Nederland.