Hap slik weg
Van margarine tot kweekburger. In de afgelopen 100 jaar heeft ons voedsel de nodige vernieuwingen ondergaan. De tentoonstelling Foodtopia in Museum Boerhaave in Leiden trakteert de bezoeker op een bloemlezing van voedselinnovaties.
Ook topwetenschapper Louise Fresco is als gastconservator betrokken bij deze tentoonstelling. Ze selecteerde als voedselexpert tien innovaties die de wereldwijde voedselcrisis moeten bezweren.
Maiskolven gekweekt door plantkundige Hugo de Vries om de wetten van Mendel over erfelijkheid te illustreren
Het museum over de tentoonstelling:
“Het besef van de mondiale voedselcrisis is niet alleen van deze tijd. Idealen, zorgen over en innovatieve oplossingen voor de voedselproblematiek in de wereld bestaan al langer. Enkele voorbeelden uit het verleden zijn de populariteit van de mutatietheorie van Hugo de Vries rond 1900 en de ontwikkeling van margarine vanaf de jaren ‘30. De kweekburger is een voorbeeld van een recente innovatie.”
FOODTOPIA vrijdag 6 februari tot 1 november 2015.
Zaden van groente- en fruitgewassen. Foto: Marieke de Lorijn
Maiskolven gekweekt door plantkundige Hugo de Vries om de wetten van Mendel over erfelijkheid te illustreren, 1900. (Museum Boerhaave, V10381, V10380, V10382) Foto: Marieke de Lorijn