Hendrik Nicolaas Werkman maakte met blokken, letters, verf en sjablonen druksels die wereldberoemd werden. Nu, 70 jaar na zijn executie door de Duitse bezetter, wordt de bevlogen kunstenaar herdacht in musea, theaters, boeken en meer.
Leven & Werk(man)
Met de overzichtstentoonstelling H. N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk toont het Groninger Museum druksels, schilderijen, experimenteel drukwerk en bijzondere publicaties uit de oorlogsjaren. In zijn werk zien we hoe de kunstenaar zich bleef vernieuwen, en zijn eigen draai gaf aan de begrippen abstract en figuratief.
Niet alleen de kunstwerken zelf, maar ook de wisselwerking daarvan met Werkman’s levensloop en de tijd waarin hij leefde komen aan bod. Brieven, portretten, foto’s en familiedrukwerk geven hiervan een indruk. Het speeldrukpersje waarop de gebroeders Werkman in hun jonge jaren boekjes maakten en de handpers die hij gebruikte voor zijn druksels, brengen de kunstenaar dichterbij dan ooit.
Culturele manifestatie
De expositie is onderdeel van een groot project waarin beeldend kunstenaars, theatermakers, danser, dichters en musici zich laten inspireren door de eigenzinnige drukker. Van het “Kom van je bank af en ga eens aan het Werkman”-minifestival en de voorstelling Niemandsland door theater De Steeg en dansgezelschap Club Guy & Roni tot de film Ik ga naar Tahiti over de laatste dagen van de kunstenaar (met o.a. Hans Dagelet en Peter Tuinman) – Werkman wordt in heel Groningen weer tot leven gebracht.
H. N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk, klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling. Lees hier alles over de Werkman 2015 manifestatie.
Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
Chassidische Legenden 1-4: De gedwongen terugkeer (1942) – H. N. Werkman, Groninger Museum.
Violist en publiek (1942) – H. N. Werkman, Groninger Museum. Foto: Marten de Leeuw.
Vrouweneiland (1942) – H. N. Werkman, Groninger Museum.