BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Schilderkunstige kritiek

Schilderkunstige kritiek

Museum Arnhem presenteert volgende maand de mooiste schilderijen, grafieken en tekeningen van een van de belangrijkste Arnhemse kunstenaars: Ad Gerritsen.

De op 2 april jl. overleden artiest laat een rijk en veelzijdig oeuvre achter. De tentoonstelling Berichten van de spotvogel bevat sleutelwerken, voorstudies en inspiratiebronnen uit het atelier waarin drie belangrijke thema’s uitgelicht worden: vrouwen, jeugd (onschuld) en misdadigers. Kwetsbaarheid van de enkeling is een terugkerend motief door alle thema’s heen.

Gerritsen (1940-2015) plakte reproducties van bestaande afbeeldingen in boekjes, schilderde weg wat niet van belang was en maakte daarvan een lijntekening die tot een schilderij leidde. De figuren schilderde hij rechtstreeks, zonder omhaal, meestal gevangen in een moment van hevige emotie.

De kunstenaar belicht zijn onderwerpen vanuit zowel een positieve en vriendelijke kant als vanuit een kwaadaardig en gewelddadig perspectief. Zijn inspiratie haalde hij uit de dagelijkse vloed aan beelden uit de massamedia en uit literatuur over criminaliteit en oorlogsgeweld. Zijn werk kan opgevat worden als een schilderkunstig commentaar op hoe de mens elkaar be- en veroordeelt.

Berichten van de spotvogel, van 23 mei t/m 30 augustus te zien bij Museum Arnhem. Klik hier voor meer informatie.

Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
Onder de chocoladeboom (1997) – Ad Gerritsen. Foto: Marc Pluim.
Maskotte (2011) – Ad Gerritsen. Foto: Marc Pluim.