Het Openluchtmuseum in Arnhem trapt langzaam af met een nieuwe tentoonstelling. Dit is het begin van de Canon van Nederland, die in 2017 in zijn geheel te bekijken is. Met vier nieuwe historische bezichtigingen verheugen wij ons alvast op de toekomst! De vier nagebouwde locaties hebben elk een eigen thema:
De Slavernij
Koopman Evert Smit was nauw betrokken bij de slavernij. In zijn werkkamer komen zijn verschillende connecties met Suriname naar voren. Er hangt bijvoorbeeld een portret van hem samen met een van zijn slaven op de plantage van Merveille. De tentoonstelling laat twee levens zien, die hoewel ze ontzettend van elkaar verschillen, toch met elkaar verbonden zijn.
De Eerste Wereldoorlog
De paardenstal van een boerderij uit het Brabantse Budel is omgetoverd tot een ruimte vol verhalen uit de Eerste Wereldoorlog. Smokkelaars, soldaten en vluchtelingen vertellen hun verhaal in dit nagebouwde, onrustige Brabantse dorp. Hoewel Nederland in deze oorlog neutraal was, heerste er een onzekere tijd in het dorpje vlakbij de grens met België en Duitsland.
VOC
In een gewone Hollandse huiskamer heeft een 18e-eeuwse vrouw goederen ontvangen, afkomstig van de VOC. In de Hindelooper kamer wordt duidelijk hoe de spullen van de Amsterdamse havens langzaam terecht kwamen in de gewone huishoudens in Nederland.
De Statenbijbel
In 1637 ontstond de Statenbijbel. Dit was de eerste betrouwbare en begrijpelijke Bijbel die iedereen kon lezen. Op initiatief van de Staten Generaal kwam deze editie tot stand. Hierdoor kwam de ontwikkeling van de Nederlandse taal op gang. In de nagebouwde Hervormde kerk in ’s Heerenhoek kom je alles te weten over het ontstaan van deze Bijbel.
In 2017 is de Canon van Nederland in zijn geheel te bewonderen. Meer dan vijftig belangrijke personen, gebeurtenissen en ontdekkingen laten dan zien hoe het huidige Nederland tot stand is gekomen. Het museum duikt in het verleden en laat ons zien hoe we tot op vandaag nog steeds op verschillende manieren met de geschiedenis verbonden zijn.
Meer informatie staat hier