Saul en David van Rembrandt is voor het eerst sinds 2007 weer te bewonderen. Bezoekers aan het Mauritshuis gaan als een ware detective op onderzoek naar het ontstaan en de geschiedenis van het meesterwerk.
In het Oude Testament staat dat Saul last had van neerslachtige buien en troost vond in het harpspel van de jonge David. De troost transformeerde tot jaloezie toen David succesvol werd in de strijd tegen de Filistijnen, en Saul gooide een speer naar hem. Waar veel schilders (waaronder Rembrandt in eerdere schilderijen) deze agressie vastlegden, zien we in Saul en David een kwetsbaarder moment.
Het schilderij riep al sinds deze voor het eerst opdook in 1830 veel vragen op over de toeschrijving. Is het van de 17de eeuwse meester? Van een leerling? Of van beiden? Het Mauritshuis besloot het schilderij te restaureren, opnieuw te onderzoeken met de nieuwste apparatuur en methodes en kwam tot verrassende conclusies… En, is het geheel door Rembrandt zelf geschilderd of niet?
In de tentoonstelling komen verschillende experts aan het woord. Uiteraard is het huidige schilderij te zien, dat bestaat uit niet minder dan 14 verschillende stukken doek. Van oorsprong was het werk nog groter, in de expositie gepresenteerd door middel van een 3D-reproductie. Bekijk daarnaast zes bruiklenen (drie schilderijen en drie tekeningen) en ga op interactieve wijze langs de verschillende vraagstukken van restauratoren en experts.
Rembrandt? De zaak Saul en David, van 11 juni t/m 13 september 2015 bij het Mauritshuis (Den Haag). Klik hier voor meer informatie.
Bovenstaand beeld:
Fotograaf: Ivo Hoekstra. Credits: Mauritshuis, Den Haag.