Mindfulness als behandelmethode
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness therapie behulpzaam kan zijn bij de behandeling van psychische klachten bij kanker.
Het Radboudumc doet in samenwerking met het Helen Dowling Instituut onderzoek naar mindfulness-therapie voor kankerpatiënten. In het onderzoek BeMind wordt in het bijzonder gekeken welke vorm van therapie (groepstherapie of online therapie) het meest geschikt is voor welke patiënt.
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness therapie behulpzaam kan zijn bij de behandeling van psychische klachten bij kanker. Mindfulness is een behandelmethode die patiënten leert om met aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu. Het blijkt bij mensen met kanker de klachten van angst en depressie te verminderen en de kwaliteit van leven te kunnen verbeteren.
Het onderzoek BeMind loopt tot en met september 2017 en is gefinancierd door Pink Ribbon. In totaal zijn 245 deelnemers nodig. De patiënten worden op basis van loting verdeeld over drie groepen. Groep 1 krijgt thuis online individuele mindfulness therapie. Groep 2 krijgt in groepsverband mindfulness therapie op locatie bij de patiënt in de buurt. Groep 3 komt op een wachtlijst te staan van 3 maanden en stroomt vervolgens in bij groep 1 of 2.
Het effect van mindfulness op angst- en depressieklachten en kwaliteit van leven wordt gemeten aan de hand van vragenlijsten voorafgaand, tijdens en na afloop van de behandeling Meer informatie over aanmelden en deelname is hier te vinden.