Wie kent niet de oogverblindende blauwe creatie van Jan Taminiau die Máxima droeg tijdens de kroningsceremonie? Of de vaak extravagante ontwerpen van Viktor & Rolf? En de eigenzinnige ontwerpen van Frans Molenaar? Tijd voor een Ode aan de Nederlandse mode!
De eerste modeontwerpers die onder eigen naam opereerden, zoals Joan Praetorius in de jaren ’20, volgen nog lange tijd de Parijse couture. Zijn ontwerpen werden geroemd om de ‘schoone lijn’ en de ‘Hollandsche eenvoud en degelijkheid’. In de jaren ’60 maakten ontwerpers als Max Heymans, Frans Molenaar en Frank Govers zich los van Parijs. Zij ontwikkelden een eigen signatuur met veel zwart-wit, oog voor lijn en vorm, maar ook explosies van kleur en eigenzinnigheid.
Het modeonderwijs, met name in Arnhem, resulteerde al in tal van creatieve ontwerpers die conceptuele Nederlandse mode in de jaren ’90 internationaal op de kaart zette. Van Praetorius tot Iris van Herpen, Ode aan de Nederlandse mode is een welverdiend eerbetoon aan allemaal, dat schetst hoe de mode zich in ons land vanaf 1900 heeft ontwikkeld.
Ontwerpen van Frans Molenaar (l) en Frank Govers (r) © Sabrina Bongiovanni Photography
Nog nooit eerder is er in ons land zo’n groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis gepresenteerd. Met een van de belangrijkste modecollecties ter wereld is het Gemeentemuseum Den Haag de perfecte locatie. Sinds de tentoonstelling Fashion NL (bijna tien jaar geleden) krijgt mode elk jaar een belangrijke plek in het tentoonstellingsprogramma van het museum.
Ode aan de Nederlandse mode is te zien vanaf 19 september 2015 t/m 7 februari 2016 bij Gemeentemuseum Den Haag. Klik hier voor meer informatie.
Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
Ensemble – Max Heymans (ca. 1978-1985)
Twee jurken en cape, geïnspireerd door eigen collectie 1976 – Frans Molenaar (2013)
Foto’s: Sabrina Bongiovanni Photography. Art direction: Maarten Spruyt.