Alleen is maar alleen
Wat is eenzaamheid? Hoe herken je het en hoe voorkom je het? De Week tegen Eenzaamheid is voor journalisten Cisca Dresselhuys en Mijke Pol aanleiding om met deskundigen om de tafel te zitten. Lees hun verhaal in Zin 11. Ook spraken zij vier alleenstaande mannen: “Ik voelde me nulzaam. Als je eenzaam bent, dan ben je nog alleen. Nulzaam is nóg minder.” Au.
Hoe vaak heb je contact?
Het CBS deed onderzoek naar de frequentie en de kwaliteit van sociale contacten:
Ruim zeven op de acht volwassen zijn tevreden over hun sociale leven. Vrouwen zijn heel wat vaker tevreden dan mannen. Mannen zijn vaker eenzaam dan vrouwen. Bij mannen neemt de eenzaamheid vooral vanaf 55 jaar toe, bij vrouwen vanaf 75 jaar.
Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking zou de familie vaker willen zien of spreken. Bijna drie op de tien personen zou zulke interactie graag vaker willen met vrienden, vriendinnen of goede kennissen. Met buren zou één op de tien personen wel meer contact willen.
Ruim 80% geeft aan dat er mensen zijn die hen echt begrijpen. Vrouwen hebben vaker mensen in hun omgeving die hen echt begrijpen dan mannen.
De contacten van 75-plussers zijn oppervlakkiger dan die van jongeren.
Niet-westerse allochtonen, laagopgeleiden en mensen met een laag inkomen hebben naar verhouding minder hechte contacten. Dit geldt ook voor alleenstaanden.
Muziek
Luisteren hieronder naar Paul de Leeuw die zingt over eenzaamheid:
Week tegen eenzaamheid
Van 24 september tot en met 3 oktober is de Week tegen Eenzaamheid.
Honderden vrijwilligers organiseren activiteiten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld bij De Langste Eettafel van Nederland. Organisaties, bedrijven en buurtbewoners organiseren verspreid door het land een etentje. Door alle etentjes aan te melden op de website van de Week tegen Eenzaamheid wordt online De Langste Eettafel van Nederland gevormd.
In 2014 telde De Langste Eettafel bijna 9 kilometer, dit jaar is de ambitie om de 10 kilometer te halen.
Samentegeneenzaamheid.nl