Selfies uit de Gouden Eeuw
Het Mauritshuis in Den Haag toont het beste van de Nederlandse schilderkunst. Maar hoe zagen de kunstenaars er zelf uit? Aanschouw het vanaf vandaag in de tentoonstelling Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw.
Tegenwoordig is een selfie snel gemaakt, we hebben er zelfs een stick voor. In de zeventiende eeuw had men een penseel, de enige techniek om toen een selfie te maken was de teken- of schilderkunst. Daarvoor was een lange opleiding en grote technische vaardigheid nodig. Een groot verschil met het gemak van nu, maar de essentie is hetzelfde gebleven: de maker van een zelfportret moet en kan zelf kiezen hoe hij of zij zich wil presenteren.
In de tentoonstelling is te zien hoe legendarische schilders als Jan Steen, Rembrandt, Carel Fabritius en Gerrit Dou dat hebben gedaan. Bekijk portretten als ‘heer van stand’, portretten in een bepaalde rol, zelfportretten met anderen, met een stilleven of met beroepsattributen. De schilderijen zijn voorzien van uitleg bij de keuzes die de kunstenaars hebben gemaakt wat betreft gezichtsuitdrukking, pose, kleding, kapsel, attributen en achtergrond.
Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw, van 8 oktober 2015 t/m 3 januari 2016. Meer weten? Klik hier.
Bovenstaand beeld v.l.n.r.:
Zelfportret achter ezel (ca. 1640) – Judith Leyster. National Gallery of Washington.
Zelfportret (1638) – Huygh Pietersz Voskuyl. Mauritshuis, Den Haag.
Zelfportret (1669) – Rembrandt. Mauritshuis, Den Haag.