Vliegbroers op woeste hoogten
Onze boekenredacteur Daniëlle van der Wekken heeft weer twee aanraders gevonden. Over gedoemde liefdes en broers met grote dromen.
Klassieker
Tijdens een stormachtige nacht wordt Lockwood gedwongen onderdak te zoeken in het spookachtige landhuis van zijn verhuurder: Woeste Hoogten. Daar hoort hij het verhaal van de vurige, gedoemde liefde tussen Catherine Earnshaw en de donkere, mysterieuze Heathcliff. Over de vernietigende kracht van deze liefde voor beide families. Emily Jane Brontë (1818-1848) werd met haar enige roman de bekendste van de drie Brontë-zussen. Wuthering Heights verscheen in 1847, één jaar voor haar dood, onder het mannelijk pseudoniem Ellis Bell als een van de eerste gothic romans. En werd uiteindelijk een van de grootste klassiekers aller tijden. De vertaling van de zojuist verschenen kleine druk is van Frans Kellendonk: zijn laatste project voor hij in 1990 overleed.
Emily Brontë: Woeste Hoogten (Atlas Contact, € 15)
Voor het eerst de lucht in
‘Een mens vliegt niet en zal ook nooit vliegen’ was de overtuiging in 1900. Wilbur en Orville Wright, fietsenmakers uit Dayton, Ohio dachten daar anders over. Op een decemberdag in 1903, in de afgelegen Outer Banks van North Carolina, schreven ze geschiedenis. Ze vlogen in een machine die zwaarder was dan de lucht, werd aangedreven door een motor en bestuurd door een piloot. Die eerste vlucht duurde 12 seconden maar was wél het begin van het tijdperk van de luchtvaart. De broers, die in 1893 een fietsenwinkel waren begonnen, hadden alles over vliegen gelezen, de vleugelbewegingen van vogels bestudeerd en uiteindelijk in de fietsenwerkplaats hun eerste vliegtuig in elkaar gezet. McCullough maakte er een spannend avontuur van en een prachtig tijdsbeeld.
David McCullough: De gebroeders Wright (Spectrum, € 29,99)