Zag u ook die heerlijke chocoladetaart in Zin 13 (2015) staan? De complete bereiding (maken chocoladecrème, garneren en serveren) paste helaas niet op de pagina. Lees hieronder het complete recept:
Nagerecht (12 personen)
Bereiden ± 3 uur / oven ± 50 min. / wachten ± 1 dag of nacht
Ingrediënten
2 potten zwarte kersen op siroop (à 370 ml) / 650 g geleisuiker halfzoet / 400 ml kriek (kersenbier) / 750 g boter, op kamertemperatuur / 4 eieren / 500 g fijne kristalsuiker / 125 ml crème fraîche / 500 g zelfrijzend bakmeel / 150 g cacaopoeder + extra / 4 el kirsch / 250 g pure chocolade / 250 g poedersuiker / 12 kersen met steeltje / ook nodig: 2 springvormen van 24 cm Ø, ingevet
Bereiding
Schenk de kersen door een zeef en vang de siroop op. Snij de helft van de kersen klein. Breng de fijngesneden kersen met de siroop en geleisuiker aan de kook en laat 1 min. doorkoken. Neem van het vuur en laat afkoelen en stevig (jamdikte) worden.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Verwarm in een steelpan 400 ml bier met 500 g boter. Neem de pan van het vuur zodra de boter is gesmolten en laat afkoelen tot handwarm.
Klop in een beslagkom de eieren en de suiker tot het mengsel licht en romig is en in volume toegenomen. Roer de crème fraîche los en spatel door het eimengsel. Zeef het bakmeel met het cacaopoeder erboven en spatel luchtig erdoor. Voeg in delen het boterbier toe en roer tot een glad beslag. Schenk het beslag in de springvormen.
Bak de taarten in de oven in ± 50 min. gaar, tot een prikker schoon uit de taarten komt. Laat 10 min. afkoelen, verwijder de vormen en laat verder op een rooster afkoelen.
Halveer de taarten horizontaal. Houd 1 taartlaag apart. Leg de andere drie lagen met het snijvlak naar boven. Besprenkel ze met de kirsch en besmeer elke laag met 5-6 el van de kersenjam.
Bovenstaande stappen stonden in het blad, hier gaat het recept verder:
Leg de lagen op elkaar met de besmeerde kant naar boven. Dek af met de onbestreken taartlaag (snijvlak naar beneden) en druk licht aan.
Smelt voor de chocoladecrème 150 g chocolade au bain-marie en laat al roerende afkoelen tot kamertemperatuur. Klop met de mixer de resterende 250 g boter met de poedersuiker tot een romige crème. Voeg de gesmolten chocolade toe en klop de chocoladecrème glad.
Bestrijk boven- en zij-kanten van de taart met de crème. Strijk de crème met een vochtig paletmes mooi glad. Schaaf van 25 g chocolade mooie krullen. Smelt ook de laatste 75 g chocolade.
Dompel de kersen in de chocolade en zet ze op bak- papier tot de chocolade hard is. Garneer de taart met een bergje chocolade-kersen en de chocoladekrullen. Zet de taart koel weg, liefst enkele uren of 1 dag of nacht, zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Haal de taart 30 min. voor het serveren uit de koeling zodat de crème op temperatuur en smaak komt. Snijd met een vochtig mes in punten.