mmm, kool met gember
Koken voor veel hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. In Zin 13 (2015) staat het heerlijke recept gepekelde kwarteltjes met spek en salie. Als bijgerecht tipt Makkie gestoofde witte kool met gember, lees haar recept hieronder:
Gestoofde witte kool met gember
Bijgerecht (8 personen), vegetarisch
Voorbereiden ± 15 min./ stooftijd 1 uur / afkoelen ± 30 min. / bereiden ± 5 min.
Ingrediënten
1 witte kool / 300 ml witte wijn / 50 ml gembersiroop / 4 cm verse gemberwortel, geraspt / 2 laurierblaadjes / 1 kaneelstokje / 1 steranijs / 25 g geroosterde pistachenootjes, grof gehakt
Voorbereiden
Kan tot 2 dagen van tevoren. Snij de kool in kwarten, verwijder de harde kernen en snijd in dunne reepjes. Breng de kool met de wijn, gembersiroop, gember, laurier, kaneel en steranijs tegen de kook. Sluit de pan met een deksel en laat de kool 50-60 min. op laag vuur stoven. Schep af en toe om. Giet de kool af op een vergiet en vang het kookvocht op. Verwijder de specerijen en laat afkoelen.
Kook het vocht tot de helft in tot een siroop en laat afkoelen. Bewaar de kool met de siroop afgedekt in de koeling.
Bereiden
Begin 5 min. van tevoren. Verhit de kool samen met de siroop in ± 5 min. Schep regelmatig om. Bestrooi met peper en pistachenoten.