Van de gegroefde kop van een oude landarbeider via het portret van een trots Fries paard naar een stilleven in een rustiek boereninterieur. Bezoekers van het Fotomuseum Den Haag wanen zich vanaf vandaag met zo’n 250 foto’s door het boerenleven vanaf 1885 tot nu.
Vooruitgang en verlies
Na 17de-eeuwse meesters en de 19de-eeuwse Haagse School, brachten ook fotografen het boerenleven in beeld. Zij voeren ons met hun beelden door de ontwikkeling van een nationale culturele identiteit, de invulling van het landschap en de verandering van een beroepssector. In de foto’s wordt voortgang, maar ook teloorgang weergeven, alsook hardheid en tegelijkertijd romantiek.
Adriaan Boer, Henri Berssenbrugge en Richard Tepe waren zich al aan het begin van de vorige eeuw bewust dat ze een tanend Hollands erfgoed in beeld brachten. In de jaren zeventig en tachtig gold voor Ed van der Elsken, Toon Michiels en Brand Overeem hetzelfde. Maar nog steeds blijkt het platteland velen te inspireren, getuige de sfeerrapportages van o.a. Loek Buter, Bert de Jong en Tryntsje Nauta.
Boeren in beweging
In de tentoonstelling is de inmiddels historische documentaire Het is een schone dag geweest te zien, die tot een van de beste in de Nederlandse filmgeschiedenis wordt gerekend. Hiervoor filmde Jos de Putter zijn eigen vader en moeder in de wat trieste nadagen van hun boerenbedrijf.
Boeren. Avonturen op het land is te zien van 5 december 2015 t/m 13 maart 2016 bij Fotomuseum Den Haag. Meer weten? Lees hier verder.