Onze boekenwurm Daniëlle van der Wekken heeft weer twee aanraders gevonden. Een biografie over Vladimir Poetin en de weg naar geluk…
Briljant en meedogenloos
New York Times-journalist Steven Lee Myers was zeven jaar correspondent in Moskou en volgde Vladimir Poetin op de voet. Voor hem is de Rus een onberekenbare dictator met achtervolgingswaan die zich nog nauwelijks openstelt voor objectief advies en steeds meer in een isolement raakt. In De nieuwe tsaar, de eerste (!) complete biografie van Poetin in de westerse wereld, weet Myers goed te verklaren waarom Poetin doet zoals hij doet. Hoe hij het grootste land op aarde al vijftien jaar lang in zijn greep weet te houden.
De nieuwe tsaar is tot op de letter feitelijk en inhoudelijk maar tegelijkertijd razend spannend. Een pageturner over de angstaanjagende, keiharde werkelijkheid: de rol die het nieuwe brutale en agressieve Rusland speelt in de toekomst van de wereld. Fascinerend. Choquerend. Een enorme prestatie.
Steven Lee Myer: De nieuwe tsaar (Prometheus | Bert Bakker, € 35)
Wijsheid en geluk
Seneca (± 4 v.Chr. – 65 n.Chr.) was een groot literator in het Rome van Nero. Met zijn omvangrijk en gevarieerd oeuvre weet hij nog altijd veel schrijvers en denkers te inspireren. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn ‘lessen in wijsheid’: uitvoerige filosofische brieven aan zijn vriend Lucilius over de moeilijke weg naar het ware geluk en de ware innerlijke vrijheid in de praktijk van het leven. Schakel je emoties uit en kom via de Rede tot wijsheid, ofwel: zelfbeheersing, gemoedsrust en aanvaarding van de dood. Eigentijds vertaald blijkt Seneca vandaag de dag nog altijd goed leesbaar.
De weg naar wijsheid, een filosofieboekje in de serie Kleine Klassieken, bevat kernachtige, levendige passages uit Seneca’s brieven aan Lucilius over onderwerpen als vriendschap, emotie, ouderdom, het lichaam, rijkdom en de dood. Een boeiende, toegankelijke kennismaking met zijn gedachtegoed.
Seneca: De weg naar wijsheid (Boom, € 9,95)