BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Hoe smaakt Hollandse wijn?

Hoe smaakt Hollandse wijn?

Smaakt een Johanniter-druif uit Zuid-Limburg of de Achterhoek anders? Nee, zegt TNO. Dus bijna heel Nederland is geschikt voor wijnbouw! Meer leuke Nederlandse wijn-weetjes staan in deze twee boeken:

100%NL wijn (1)
Goed nieuws voor wijn van Nederlandse bodem: 2015 is door de VN uitgeroepen tot Jaar van de Bodem. Aanleiding voor TNO om het boek Wijn van Nederlandse bodem uit te brengen. Wijnbouw heeft de laatste tien jaar een vlucht genomen in Nederland. In alle provincies bevinden zich wijngaarden. Bestaat er een relatie tussen bodem en wijn, zoals wijnkenners vaak suggereren? Smaakt een Johanniter-druif van de Zuid-Limburgse löss wezenlijk anders dan van de Achterhoekse rivierklei? En hoe smaakt een Auxerrois-druif van kalksteen of zandgrond? Het effect van bodem op wijn blijkt niet te proeven. De invloed van rijpheid en het gebruikte gist is vele malen groter. Daarmee zijn bijna alle Nederlandse bodems geschikt voor wijnbouw. Hoe goed gaat het met onze wijn? Kunnen we de smaak van de bodem in Nederlandse wijn proeven? Experts laten resultaten en smaken zien. Tien wijngaardeniers uit Gelderland en Zuid-Limburg vertellen over hun liefde voor wijnbouw en geven tips over hun favoriete wijn-spijscombinaties. Rijk geïllustreerd.
Geert-Jan Vis en Denise Maljers: Wijn van Nederlandse bodem (Terra, € 24,99)

100%NL wijn (2)
Fijn overzicht van de lekkerste Nederlandse wijnen en hoe sterk de wijnbouw in Nederland in opkomst is. Must read voor geïnteresseerde liefhebbers als beginnende wijnmakers: voor je het weet wil je zelf een wijngaard! Nederlandse wijn past helemaal in de trend ‘lokaal’ eten en drinken. Hoe doe je dat, wijn maken in Nederland? En hoe smaakt die, waar kun je hem bij schenken en waar is hij te koop? De eerste ‘moderne’ wijngaarden ontstonden rond 1970, speciaal ontwikkelde druivenrassen en toprestaurants met Nederlandse wijnen op de kaart. Met veertien specialisten aan het woord, onder wie wijnboeren, sommeliers, chefs en een webwinkelier. Inclusief een aantal heerlijke (streek)recepten. Met een voorwoord van Onno Kleyn.
Mariëlla Beukers & Irene de Vette: Wijn van eigen bodem (Forte, € 24,95)