We beginnen het nieuwe jaar met twee leestips van onze boeken coördinator Danielle van der Wekken. Waarom u Iedereen was er en De Amerikaanse prinses moet lezen:
Feest voor Renate Rubinstein
Even prachtig als voyeuristisch: niemand wist dat neef Maurits Rubinstein (15) opnamen maakte van de avond waarop zijn tante haar 50ste verjaardag vierde. De geluidsbanden kwamen pas kort geleden boven water, waardoor Iedereen was er, verschenen rond de 25ste sterfdag van Renate Rubinstein, zowaar iets van een toevalstreffer heeft. En iedereen was er, die 16de november 1979. Peter Schat speelde piano, Peter Vos en Maarten Biesheuvel zongen, Norbert Elias en Karel van het Reve speechten, Bram de Swaan was ceremoniemeester, kortom: de finefleur van kunstzinnig, intellectueel Nederland zat rond de tafel voor een diner dat in kleine kring legendarisch werd. Min één: Simon Carmiggelt. Renates geheime liefde. Daarom, beweert Goedkoop, heeft de immer openhartige Renate Rubinstein na afloop nooit meer over het feest gesproken.
Hoe de beschrijving van één avond een biografie in het klein werd: Hans Goedkoop maakte gretig gebruik van de opgenomen speeches om grote delen van Rubinsteins leven te beschrijven. Even lichtvoetig en verrukkelijk als de avond zelf. Beluister de toespraken en de Renate Cantate van Peter Schat op Atlascontact.nl. Bij het boek komt een cd met de speeches.
Hans Goedkoop: Iedereen was er, boek + cd (Atlas Contact, € 19,99)
Een onbekende prinses
Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waarvan ze als plattelandsmeisje had gedroomd: aanzien, fortuin, moederschap en haar grote liefde. De Amerikaanse prinses vertelt het verhaal van The American Dream – aan de buitenkant, want privé heeft Allene Tew (1872-1955) het zwaar. Ze trouwt vijf keer, krijgt drie kinderen die ze alle drie verliest en kort daarna ook haar ouders en grote liefde. Dan neemt ze een radicaal besluit: ze verft haar haar blond, haalt vier jaar van haar leeftijd af en neemt de boot naar Europa. Op naar een nieuw leven. ‘De rijkste en verdrietigste weduwe van New York’ had ook nog veel vóór zich: een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, Russische gravin én een van de vijf peetmoeders van (later) koningin Beatrix. Historicus en biograaf Annejet van der Zijl dook dit keer bewust in het leven van een relatief onbekende: een plattelandsmeisje. Dat uitgroeide tot een zelfbewuste vrouw die ondanks fikse tegenslag haar eigen weg ging. Een prinses werd. En dat alles tegen de achtergrond van Amerika en Europa, de victoriaanse en moderne tijd, de industriële en Russische revolutie, en twee wereldoorlogen. Van der Zijl heeft het ‘m weer geflikt: ze schreef opnieuw een historisch secuur uitgeplozen, uitermate boeiende biografie.
Annejet van der Zijl: De Amerikaanse prinses (Querido, € 22,50)