Vernuftige literatuur van de bovenste plank
Vandaag tip onze boekenredacteur Daniëlle van der Wekken Ivanov, een nieuwe roman van Hanna Bervoets.
Ze is extreem productief, weet steevast taboedoorbrekende thematiek intelligent te combineren én helder neer te zetten, en ze schrijft gewoon knettergoed. Literatuur van de bovenste plank. Hanna Bervoets is een auteur op wie je kunt rekenen. Met Efter nog vers in het geheugen, is daar nu Ivanov, vernuftige roman nummer vijf in zes jaar tijd. (Plus drie columnbundels, een toneelstuk en een filmscenario. En o ja: Hanna is 31.)
In Ivanov komen de waargebeurde geschiedenis rond de Russische Ivanov en de memoires van Felix samen. De eerste levert de inhoudelijke component, de tweede de setting van de roman. En leverde een spectaculaire roman af over de invloed van cultuur op onze moraal. Honderd jaar geleden waren Ivanovs experimenten een goed idee. Nu kan dat ethisch gezien niet meer. Onze ethiek, onze normen en waarden, worden beïnvloed door culturele omstandigheden. Welke grenzen bepalen wie we zijn?
Rusland, 1924. Wetenschapper Ilya Ivanov wil een nieuw wezen creëren door menselijk DNA met dat van een aap te combineren. Overmoedig reist hij naar Afrika om chimpansees met mensensperma te insemineren.
Amerika, 1994. Felix, een homoseksuele journalistiekstudent, vertrekt naar New York voor een seminar. De aidsepidemie is op zijn hoogtepunt en er is geen medicijn. Op de campus ontmoet hij viroloog Helena Frank. Die is ervan overtuigd dat de oorsprong van het virus ligt in Ivanovs experimenten met aap en mens. Tot ongenoegen van Helena’s assistent Lois, krijgen Felix en Helena een stormachtige relatie. Tot Felix ontdekt dat zij een geheim heeft. Maar dan zit hij al midden in een akelig machtsspel: wat drijft wie? En waar staat hij? Bervoets: “Niemand is fundamenteel slecht. Maar iemand kan wel ongelukkige beslissingen nemen.”
Hanna Bervoets: Ivanov (Atlas Contact) € 19,99