BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Het verhaal achter de Sinterklaasmoorden

Het verhaal achter de Sinterklaasmoorden

Sinterklaasavond 1946. De oom van theatermaker Marjolijn van Heemstra heeft een doel voor ogen en doodt op deze avond drie mensen. Deze ‘bommenneef’ wilde een heilstaat opbouwen, en dat kon volgens hem alleen door de opoffering van mensenlevens. Hij werd veroordeeld en de kranten werden door dit nieuws gedomineerd. 70 jaar later duikt Marjolein de geschiedenis weer in.

In de voorstelling Bommenneef zoekt van Heemstra samen met acteur Herman Gilis uit hoe de aanslag tot stand is gekomen. Hoe is het mogelijk dat een mens zo gevaarlijk kan zijn voor de medemens? En kunnen we dat geweld ooit begrijpen? Uiteindelijk leiden de antwoorden ons naar het actuele. Kunnen we vandaag de dag wat leren van deze moorden? En wat zeggen ze ons nu over geweld en verantwoordelijkheid? Om tot al deze antwoorden te komen speurt ze de archieven af en leest ze interviews met haar oom, die worden nagespeeld door Gilis.

Marjolein van Heemstra is een theatermaker uit Rotterdam. Haar voorstellingen richten zich op de actualiteit, met een filosofisch en humoristisch tintje. Bommenneef is haar derde voorstelling bij Ro Theater.
Herman Gilis is al sinds 1998 verbonden met het theater In 2012 werd hij genomineerd voor een Louis d’Or voor zijn rol als Willy Loman in Dood van een Handelsreiziger. Bommenneef is zijn laatste voorstelling. Hierna gaat hij met pensioen.

Meer weten over de bruisende en heftige familiegeschiedenis van Marjolein van Heemstra? Op deze site kun je net als de theatermakers speuren naar de achtergrond rondom de moorden. Informatie over de voorstelling is hier te vinden.