Hoe was Amy als zusje/dochter/vriendin?
“Ze was vervelend, frustrerend, een plaaggeest. Maar ze was ook extreem gul, heel zorgzaam. Ze zou echt alles doen voor iedereen.”
Dat vertelde Alex Winehouse over zijn zus, Amy, aan The Guardian. “Ze was loyaal, als zus, dochter en vriendin. (…) Ze was een heel goed persoon. En verschrikkelijk in andere opzichten.” In samenwerking met het Jewish Museum in Londen stelde hij de tentoonstelling Amy Winehouse: A Family Portrait samen. Zijn doel was om zijn zus “als een normaal persoon en ons als een normale familie” te laten zien. Ook komt naar voren in hoeverre Amy werd beïnvloed door haar Joodse identiteit.
Na het success in Londen, Tel Aviv, Wenen en San Francisco, kunnen we de expositie vanaf morgen in het Joods Historisch Museum zien. De bezoeker krijgt een kijkje in Amy’s privéleven en ziet haar als tiener en jonge vrouw die nog niet is beïnvloed door de uiteindelijk fatale sensatiezucht en enorme media-aandacht.
Voor Alex is een oud schooluniform van Amy zijn favoriete onderdeel van de tentoonstelling. Wat er ook in het leven gebeurt en hoe beroemd je ook wordt, het laat volgens hem zien dat je altijd ergens vandaan komt “Het maakt niet uit wat je doet, je kunt dat niet vergeten omdat het je heeft gemaakt tot wie je bent. En zij is dat nooit vergeten.”
Het museum organiseert verschillende evenementen rondom Amy Winehouse: A Family Portrait. Zo kun je vintage shoppen zoals Amy deed, Asif Kapadia’s documentaire Amy bekijken en een popcollege bijwonen van Leo Blokhuis, muziekkenner en fan van de zangeres.
Amy Winehouse: A Family Portrait is te zien vanaf 29 februari t/m 4 september 2016 bij het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Meer informatie over de tentoonstelling en de activiteiten vind je hier.