De mensen die achterbleven is de debuutroman van Martijn Neggers. Een semi-autobiografische zoektocht naar glorie en succes, die onze held op een heleboel plekken brengt, behalve daar waar hij wil komen.
Verscheen 9 februari 2016, Nijgh & Van Ditmar
Samenvatting
Hoofdpersoon Martijn Neggers, een medewerker in een kantoorboekhandel in Valkenswaard, besluit op een dag het kleine Brabantse dorp te verruilen voor het iets grotere Tilburg. Vol goede moed gaat hij op zoek naar zijn dromen en een Grootsch Leven. Maar al snel blijkt dat het leven niet op zoek is naar hem. Pas als hij oud is en er niets meer aan te doen is, realiseert hij zich dat het leven hem niets heeft gebracht. Niets.
Hij besluit angstvallig zijn leven nog eens in detail de revue te laten passeren, hopend dat hij ergens iets over het hoofd heeft gezien, zich iets of iemand te herinneren die de moeite van het leven waard was.
De auteur
Martijn Neggers (Eindhoven, 1987) woont en werkt in Tilburg en schreef onder andere voor Hard Gras, Nieuwe Revu en Brabants Dagblad. In 2014 richtte hij het literaire tijdschrift De Titaan op. Naar aanleiding van zijn columns in het Brabants Dagblad regende het lezersklachten als: ‘Een tsunami van alledaagse treurnis’, en ‘zeer deprimerend’. De mensen die achterbleven is zijn debuutroman.
Boekenclubrecensies
Nora Kruik-Boerdam: Ik vind het een spannend geschreven boek omdat er twee verhaallijnen afwisselend aan bod komen. Door het lezen kom je binnen in het levensverhaal van de hoofdpersoon Andre. Het is een verhaal van iemand met weinig ruggengraat. Er is bij Andre weinig inzicht of motivatie iets zinnigs van zijn leven van te maken. Andre is zelf niet in staat een weg uit te stippelen en initiatieven te nemen…Lees verder
C. Veen: De hoofdpersoon, Martijn is op zoek naar een groter iets, wat betreft werk, relaties en vrienden. Hij is echter een beetje een sneu, verlegen , teruggetrokken figuur. Alle pogingen die hij onderneemt om een hoger doel te bereiken lopen op niets uit. Hij geeft snel op, houdt geen enkele baan vast, hetzij doordat hij niet geschikt is…Lees verder
Jack Vermonden: Dit debuutverhaal van Martijn Neggers is bij vlagen best grappig maar heel soms ook een beetje schrijnend zeker voor de persoon Martijn Neggers. Het is en blijft wel wat voorspelbaar. Toch heb ik het boek met plezier in één ruk uitgelezen doordat het verhaal lekker wegleest door de eenvoudige schrijfstijl en het feit dat het boek een aaneenschakeling van korte verhaaltjes is… Lees verder
Saskia Jacobs-Labree: De mensen die achterbleven is een goed leesbaar debuut over een wat zielige eenzame man die het leven zoals het is niet kan waarderen. Een man die niet weet hoe het anders kan en zich daar grotendeels bij neerlegt. Het beschrijft het dagelijks leven zoals we dat allemaal kennen, met het grote en het kleine leed dat ons raakt, maar waar we niet bij stilstaan omdat andere zaken ons steeds weer opeisen…Lees verder
Marjon van Oostenrijk: Eigenlijk alles wat de hoofdpersoon doet loopt op niets uit. Hij heeft geen succes bij de vrouwen, banen die altijd maar weer mislukken etc. Hij sterft eenzaam, niemand die hem nog zal herinneren. In het begin was het wel wennen aan de tijdslijnen, maar het boek is vlot en goed leesbaar geschreven. Door de relatief korte beschrijvingen van de ontmoetingen is het boek wel makkelijk weg te leggen en weer op te pakken…Lees verder
Jim van Buuren: Martijn Neggers heeft een prachtig boek geschreven vol kleurrijke, gewone en ongewone mensen. Hij heeft dit op een bijzondere manier gedaan in deze semi autobiografische roman om in de nadagen van zijn leven terug te kijken of de dromen die hij daadwerkelijk had uit eindelijk allemaal zijn uitgekomen. En of hij de verwachting van zijn Grootsche Leven heeft doen laten uitkomen…Lees verder
Hans van Rutten: Ik word door het boek telkens op een verkeerd been gezet. De schrijver zegt in hoofdstuk 1 dat hij een oude man is. Maar als je bij de zijn archivering komt dan heeft hij het over jaartallen die volgens mij niet kloppen met zijn leeftijd.
Voor mij is dit storend. Verder vind ik de verhaaltjes soms amusant, het lijkt een beetje op een Simon Carmiggelt-stijl. Altijd gaat alles verkeerd en meestal kan de hoofdpersoon het noodlot niet afwenden. Het is jammer dat bij sommige verhaaltjes geen eind aan zit want ik had wel willen weten hoe dit afliep. De opbouw van het boek is leuk verzonnen door een archief te maken van ontmoetingen met daaraan gekoppeld het verhaal. Daardoor zit er ook een rode draad in het boek en is het geen aaneen koppeling van losse verhaaltjes. Toch is het voor mij geen boek die ik bij anderen zou aanbevelen. Het is soms grappig, soms irritant en vaak weemoedig maar heeft geen diepte.
Carla Hendrickx: In het archief van de mensen die de schrijver ontmoette, noteert hij dat er geen verschil is tussen waardevolle en waardeloze geschiedenis. Helaas vond ik het boek waardeloos: het is een simpele beschrijving van zijn leven, waarin hij zegt te worstelen om er iets van te maken, maar dat blijkt nergens uit.
Carin Uijttewaal: Dit boek verwoord het levensverhaal van Martijn Neggers en alle mensen die
hij tijdens zijn leven heeft ontmoet. Het is eigenlijk een triest verhaal waar weinig vreugde uit blijkt. De schrijfstijl is mooi en nodigt uit tot willen blijven lezen. Toch is het niet mijn soort boek, het is niet verhalend en vrolijk word je er ook niet van.
Alexandra Honings: Een boek totaal anders dan ik van te voren had bedacht. Het bestaat uit kleine, korte stukjes maar toch is het 1 groot verhaal. Het verspringt in de tijd, maar op zo’n manier dat het niet irritant wordt of vervelend leest. Het boek leest vlot en zet je tot nadenken over je eigen vrienden en of een groots en meeslepend leven nou inderdaad zo geweldig is als het lijkt! De hoofdpersoon ging daadwerkelijk leven voor mij. Ik kreeg medelijden met hem, moest om hem lachen en beleefde zijn (al dan niet werkelijke) avonturen met hem mee. Hier en daar vond ik de beschrijvingen van de mensen wat langdradig worden, maar dan bleek later dat deze personen toch weer van belang waren voor het complete verhaal. Ik werd dus soms echt op het verkeerde been gezet met lezen. Knap gedaan!
Hebben?
Wilt u het boek zelf aanschaffen? Dat kan hier online bij Bol.com:
Stemmen:
Hoe veel sterren geeft u zelf aan dit boek?
Discussieer mee:
Wij horen heel graag uw mening en dan niet alleen in het aantal sterren. Dus wilt u iets met ons en de deelnemers van de boekenclub delen? Reageer dan met het reactieformulier onder dit artikel. Wij houden het in de gaten en komen op uw vraag of opmerking terug.