Pa en zijn 7000 tehuiskinderen
Johannes van der Steur ging de geschiedenisboeken in als vader van 7.000 tehuiskinderen op Java. De nieuwe tentoonstelling Soldatenkinderen vertelt het verhaal van deze hard core koloniaal.
In 1893 opende ‘Pa’ van der Steur op Java het tehuis Oranje-Nassau. Een plek voor (buitenechtelijke) nakomelingen van soldaten van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en inlandse vrouwen. Het tehuis werd een magneet voor soldatenkinderen. Wezen, half-wezen, betalende logés, elk ‘Steurtje’ woonde er langere of kortere tijd, met ieder een eigen achtergrond.
De tentoonstelling beschrijft de Indische wereld van ‘Pa’. Hoe hij voortdurend bezig was om fondsen te werven voor zijn almaar groter wordende tehuis. Daarbij hield hij zijn achterban een beeld voor van een ideale samenleving: in zijn huis zou hij de komende generatie van de stabiele kolonie opvoeden. Foto’s tonen deze geregisseerde werkelijkheid (soldatenkinderen in huisuniform), maar nemen de museumbezoekers ook mee áchter de schermen, met ‘kiekjes’ van het informele tehuisleven, zoals de slaapzaal en het eetlokaal.
In Museum Bronbeek in Arnhem staat de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en zijn tegenstanders centraal. De tentoonstelling Soldatenkinderen is tot en met 11 september 2016 te bezichtigen.
Meer lezen over Pa van der Steur? Vilan van de Loo schreef vorig jaar deze biografie over hem.