Het boek beschrijft een dagboek waaruit een oude man Andre in de tegenwoordige tijd in chronologische ordening zijn leven doorloopt. De dagelijkse gang van zaken, de eenzaamheid van de ouderdom, de contacten uit het verleden en heden, worden vanuit dagboek gegevens verteld.
Ik vind het een spannend geschreven boek omdat er twee verhaallijnen afwisselend aan bod komen. Door het lezen kom je binnen in het levensverhaal van de hoofdpersoon Andre. Het is een verhaal van iemand met weinig ruggengraat. Er is bij Andre weinig inzicht of motivatie iets zinnigs van zijn leven van te maken. Andre is zelf niet in staat een weg uit te stippelen en initiatieven te nemen.
In zijn gedachten doet hij dat wel maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Weinig groots of fantasierijk verloopt zijn leven, wel met grote dromen om verder te komen en carrière te maken of een gezin te stichten. Alleen weet hij niet “HOE” dat te organiseren.
De hoofdpersoon Andre laat zich leiden door een kleurrijke en avontuurlijke vriend. Na een aantal jaren samen met zijn vriend op avontuur komt er een geordend, kleurloos leven zonder enige vorm van spanning, initiatief en een sober sociaal leven. Het verhaal geeft aan dat je het leven kan nemen zoals het komt of laat gebeuren.Achterblijven betekent overblijven en het verlies van contacten. Bij overlijden blijft de inboedel over en deze gaat naar de schroothoop. Het waardevolle opgebouwde archief heeft geen betekenis meer.
Het boek geeft een realistisch beeld weer van het leven van Andre en is helder en analytisch geschreven. De mensen die achterbleven is een boek in roman vorm geschreven en goed voor een boekenclub bespreking. Ik vond het een mooi boek. Vlot geschreven en lekker leesbaar.
Enkele thema´s die in het boek naar voren komen: herkenbaarheid, scherp, avontuur, het leven vieren, moeite met sociale contacten, impulsief, de ouderdom en eenzaamheid, verlies van illusie, afhankelijkheid van vriendschap, zinloosheid, dakloos en financiële problemen.
Nora Kruik- Boerdam