Boekenclubrecensie Kaaskoppen
Toen ik het boek ontving had ik de neiging om het meteen weer weg te leggen. Kaaskoppen is een uitdrukking die niet gebruikt kan worden voor alle autochtone Nederlanders. Wanneer Robert Vuijsje wil aangeven dat een deel van de nieuwe Nederlanders zich niet of deels niet thuis kunnen voelen in de Nederlandse cultuur, dan zou het goed zijn om die ook genuanceerd te beschrijven.
Mijn ervaring is, om met koningin Maxima te spreken, dat de Nederlander niet bestaat. Wij zijn een land van veel verschillende bevolkingsgroepen. Beneden en boven de rivieren is een groot verschil. Ook de godsdienstige achtergronden hebben jarenlang ons land verdeeld. De verzuiling is nu wel grotendeels verdwenen, maar de diverse religieuze achtergronden hebben toch nog een invloed, al dan niet bewust. Ook qua taal en leefstijl zijn er veel verschillen in ons land. Velen zullen zich dan ook beledigd voelen om onder de noemer van Kaaskop geschoven te worden. Robert Vuijsje verwijst naar de bril die velen op hebben en waarmee ze naar onze samenleving kijken. Helaas heeft ook hij die bril op wanneer hij naar Nederland kijkt.
Het boek zou interessanter geweest zijn, wanneer een evenwichtiger beeld van onze samenleving beschreven zou worden. Natuurlijk verandert er veel en snel. De toename van andere bevolkingsgroepen, om ze neutraal te beschrijven, geeft een rijkdom aan nieuwe ervaringen.
Onze straten worden kleurrijker en wij kunnen veel van elkaar leren.
Acceptatie van elkaar is belangrijk, maar het moet wel van twee kanten komen. Dialoog met elkaar is van groot belang, zeker nu er veel onrust ontstaat in onze samenleving door de grote stroom vluchtelingen en de terreuraanslagen.
Wij moeten zeker nu met elkaar in dialoog gaan en niet aan de zijkant blijven staan. In het boek komen ervaringen naar voren van mensen uit diverse minderheden, die al dan niet in Nederland geboren zijn. Wanneer wij gebruik maken van hun ervaringen, dan kan de Nederlandse samenleving kleurrijker worden. Maar er moet zeker ook respect zijn voor onze Nederlandse cultuur.
Zelf heb ik in Zuid Amerika gewoond en voelde me daar erg thuis, maar het heeft ook aanpassing van mijn kant gekost. Ik moest die andere cultuur accepteren en er in leren leven. Dat heeft een grote invloed op mij gehad. Zo zou ik ook nieuwe Nederlanders willen oproepen om respect te hebben voor onze cultuur. Samen kunnen wij bouwen aan een samenleving waar plek is voor velen en waar diversiteit een rijkdom kan zijn. De nieuwe Nederlanders hoeven dan echt geen Kaaskoppen te worden.
M. Simons