BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Verken Europa, van de 80’s to nu

Verken Europa, van de 80’s to nu

Discobollen, synthesizers, Rocky en Rambo kenmerken de jaren ’80. Maar het was ook de periode van de tegencultuur, Black Art en queer-bewegingen. Wat betekenen de gebeurtenissen toen voor ons nu?

Wat is Europa?
We zijn in Europa zoekende naar onze identiteit. Neem het Oekraïnereferendum, Engeland dat wel of niet de EU gaat verlaten en de omgang met de vluchtelingenstroom – het roept de vraag op hoe ons continent zichzelf en de relatie tot anderen ziet.

Hoog tijd om te kijken naar recente momenten die belangrijk zijn geweest voor de vorming van de Europese identiteit en organisatie, vindt het Van Abbemuseum. Bij De jaren 80. Begin van het nu? verken je die sleutelmomenten vanuit zes Europese presentaties met kunstwerken, muziek, televisiefragmenten, drukwerk en archiefmateriaal.

Van Anarchisten tot Ankara 
Krakersbewegingen en kritisch kunstenaars – welke associaties roepen die bij je op? Talking Back toont hun radicaliteit, maar ook hoe zij het begin vormden voor een meer ruimdenkende samenleving. Hoe zou een alternatieve samenleving eruit zien, eentje die niet patriarchaal en hetero-georiënteerd is? Dat zie je in het project Archivo Queer?, waarin queerbewegingen in Madrid in de vroege jaren ’90 centraal staan.

Black Art uit Groot-Brittannië, Sloveense kunst, het collectief Video-Nou/Servei de Video Comunitari dat ontstond na de dood van de Spaanse dictator Franco en een duik in de recente Turkse geschiedenis maken de Europese verkenningstocht in het Van Abbemuseum compleet.

De jaren 80. Begin van het nu? is te zien t/m 25 september 2016. Informatie over alle presentaties en praktische zaken vind je hier.

Feest!
Het Van Abbemuseum blikt niet alleen terug op de jaren ’80, maar viert ook haar 80-jarig bestaan! In de doorlopende tentoonstelling De collectie nu wordt een zaal ingericht met kunstwerken die het museum aankocht voor de tentoonstelling Jonge Kunst in 1985. Je vindt er werk van onder meer Marlene Dumas, Juan Munoz, Didier Vermeiren en Kees de Goede.