De beurs wint aan populariteit. Logisch, met een spaarrente van bijna nul procent. Dus ga vooral beleggen. Maar zonder de koersen te voorspellen!
Beleggerstragiek
De tragiek van de gemiddelde belegger: wanneer ze aandelen zouden moeten kopen, durven ze niet, en als ze eindelijk genoeg moed hebben verzameld, zijn de grootste stijgingen achter de rug. Iedereen die zelf wel eens heeft belegd kent de beroemde formule om winst te maken: buy low, sell high. Dat lijkt een no-brainer: hoe verdien je anders geld? Maar in de praktijk lukt het bijna niemand zich eraan te houden. Als koersen dalen, zijn we bang dat ze nog verder dalen en als koersen stijgen, willen we graag alsnog aan het feestje meedoen. Met als gevolg dat mensen vaak precies het tegenovergestelde doen: sell low, buy high.
Beleggerspsychologie
Anders dan bij toeval is het niemand gegeven om consequent te kunnen voorspellen hoe beurskoersen bewegen. Toch heeft iedereen die gaat beleggen de onbedwingbare neiging daar een mening over te vormen: gaat het omhoog of omlaag de komende tijd? Durf ik nú in te stappen of toch nog even niet? Het maakt niet uit wanneer je instapt, het maakt zelfs niet uit of de beurs stijgt of daalt als je begonnen bent. Het enige dat telt, is dat je het gewoon doet – en vooral dat je het blijft doen. Wie elke maand een vast bedrag belegt en dat steevast doet, zonder op koersen te letten, heeft een betere kans op goede resultaten dan iemand die probeert steeds de beste in- en uitstapmomentjes te kiezen.
Prachtrendement
Als koersen dalen, koop je voor een vast maandbedrag méér aandelen dan normaal, als de koersen stijgen koop je minder. Zo doe je heel mechanisch en simpel aan een vorm van buy low, sell high: je koopt meer aandelen als ze goedkoop zijn en minder als ze duur zijn. Daarmee schakel je de grootste veroorzakers van pijnlijk verlies op de beurs – angst en hebzucht – effectief uit. Koersdalingen zijn dan geen bron van slapeloze nachten meer, maar prima koopmomentjes. Als de koersen later weer eens gaan stijgen, heb je goede zaken gedaan.
Zelfbeheersing
Op zich een prettig idee dat beleggen vooral geld oplevert als je er niet te veel over nadenkt. Voor een hele generatie beleggers die is opgegroeid met het idee dat beleggen een vaardigheid is, is dat even wennen. Maar wat alle studies naar de psychologie van de belegger vooral laten zien, is dat die vaardigheid hem niet zit in hoe goed je koersen kunt voorspellen, maar in hoe goed je je emoties weet te beheersen.
Tekst: Pieter Kort