Het áller-, állerbeste restaurant
Culidocu’s zijn hot. Verscheen vorige week That Sugar Film vanaf vrijdag zijn koks weer te volgen in de Netflix documentaire Chef’s Table. Maar eerste Noma!
Chefs René Redzepi en Claus Meyer begonnen in 2004 een nieuwe restaurant in Kopenhagen met de naam Noma. Ze wilden alleen werken met ingrediënten uit Scandinavië. Niets bijzonders zou je zeggen. Toch wel, hun kookkunsten vielen in de smaak en dit restaurant werd in 2010, 2011, 2012 en 2014 uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.
Regisseur en oud-kok Pierre Deschamps keek vier jaar mee over de schouder van de topchefs. Hoe gaan ze om met de constante druk om te presteren en hoe blijven ze zich culinair vernieuwen? Beelden van René in de keuken en bij zijn gezin worden afgewisseld met korte interviews met collega-chefs en andere kenners. Ook de gerechten worden op een prachtige manier in beeld gebracht, je zou zo willen aanschuiven. Alleen zorgt het zoveelste blaadje dat deskundig wordt gepositioneerd wel voor wat saaie momenten.
Rampjaar 2013
Ruim 60 gasten zullen hun bezoek in februari 2013 niet snel vergeten. Ze liepen in Noma het Norovirus op en moesten hun (dure) bezoekje met buikgriep en diarree afsluiten. Het restaurant bekende schuld en moet de eerste plaats op de ranglijst van beste restaurants afstaan. Redzepi blikt in de documentaire terug op het incident en vertelt hoe het hem een jaar later is gelukt de positie weer in te nemen.
Bekijk hier de trailer van Noma, my perfect storm vanaf 26 mei in de bioscoop te zien.