Álle vormen van contact zijn bevorderlijk voor je geluk : een praatje in de winkel, een telefoontje, samen sporten, werken of via je computer of telefoon. Zolang we maar samen zijn met anderen, aldus Michael Fordyce in zijn ’14 regels voor geluk’.
Schermvriendschap
De grootste revolutie in ons samenzijn is de komst van social media. Naast dat we elkaar fysiek opzoeken, brengen we nu steeds meer tijd digitaal met elkaar door. Wat we vroeger op de Brink bespraken, delen we nu op social media. We geiten via Whatsapp-groepjes, amuseren en troosten elkaar op Facebook en communiceren met de rimboe via Skype. Een verarming van onze sociale contacten, zeggen mensen die moeite hebben om hierin mee te gaan. Anderen vinden het juist handig: fysiek kun je maar op één plek tegelijk zijn, digitaal kun je met een oneindig aantal groepen tegelijk meedoen.
De deskundige
Trendwatcher Lieke Lamb vindt social media persoonlijk een verrijking. “We ontmoeten er mensen uit alle lagen van de bevolking. Daardoor zie je de samenleving gezelliger worden. Tegenwoordig is iedereen benaderbaar. Je komt in contact met types uit allerlei sociale kringen met wie je anders nooit in contact zou komen. Ik hoor weleens iemand zeggen dat social media niet sociaal zijn. Ben ik het totaal niet mee eens! Je ziet regelmatig dat mensen elkaar ook in real life weer gaan opzoeken.
Natuurlijk zijn er personen die lopen te faken op Facebook. Die alleen de buitenkant laten zien. Maar vroeger aan de dorpspomp vertelden dorpsgenoten ook alleen maar wat ze kwijt wilden.” Ook leuk, vindt Lamb, is dat er door social media meer contact is tussen jongeren en ouderen. “Maar vooral als die ouderen jong van geest blijven. Er dreigt juist een tweedeling te ontstaan tussen jongeren en mensen die oud van geest zijn. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Als je ouder wordt, moet je zelf actief moeite doen om aangehaakt te blijven.”
Tekst: Annemarie van Dijk