Reisfotograaf in 6 kliks. Gratis!
Zo moeilijk is het niet. Instant resultaat!
Een adembenemend landschap, een lokale markt: plekken die er om vragen ze vast te leggen. Fotograaf Thijs Heslenfeld geeft je 6 tips om op vakantie direct uit te proberen.
Stoomcursus reisfotografie
Veel amateurfotografen verdiepen zich uitgebreid in de techniek in de hoop daarna betere foto’s te maken. Maar volgens reisfotograaf Thijs Heslenfeld is dat niet per se de beste weg. “Natuurlijk is techniek belangrijk, maar de modernere camera’s kunnen al heel veel zelf. Uiteindelijk komt het vooral op de fotograaf aan: zié je die bijzondere plaat of zie je hem niet? En hóe leg je hem het beste vast?” Heslenfeld doet je graag wat tips aan de hand. “Allemaal eenvoudige dingen die je zó kunt toepassen. Ga erop letten en je maakt meteen betere foto’s.”
TIP 1: Vraag iemand vooraf
Bijna iedereen vindt het leuk om mensen te portretteren. Een mooie foto van je eigen kinderen wil nog wel lukken. Vrienden wordt al lastiger. Maar een écht geslaagde close-up van een onbekende, die zie je toch niet vaak. Op mijn reizen zie ik mensen heel wat toeren uithalen om locals gefotografeerd te krijgen. Telelenzen, twee-oogreflexen waarmee het object onopvallend wordt vastgelegd, schieten vanuit de heup… Soms wordt het nog vervelend ook, als een stiekem geportretteerde verhaal komt halen. Dat is volgens mij niet de manier.
Ik kies er bijna altijd voor om eerst contact met mensen te maken, en dán pas een foto. Ik maak een praatje, stel een paar vragen, vertel wie ik ben en wat ik daar doe. Dan is het ijs eenvoudig gebroken. En laat ik eerlijk zijn: ik doe dit werk nu al een jaar of tien maar ook ik vind het soms nog spannend om op mensen af te stappen. Het belangrijkste is misschien wel dat ik heb geaccepteerd dat het antwoord ook ‘nee’ kan zijn. Ik wil graag een foto van iemand maken en als die persoon daar geen zin in heeft, valt de basis onder onze samenwerking weg. Gelukkig heb ik in de loop der jaren ontdekt dat de meeste mensen het leuk vinden om gefotografeerd te worden.
Meer tips?
Klik op de afbeelding om het hele artikel te lezen. Stoomcursus reisfotografie in Zin 8 (2015). Tekst en foto’s: Thijs Heslenfeld.
Thijs Heslenfeld (1965) reist zes maanden per jaar de wereld rond. Hij publiceerde vijf fotoboeken en talloze artikelen in tijdschriften als National Geographic, GEO Saison en Professional Photographer. Nieuwsgierig geworden? Kijk op Thijsheslenfeld.com