De verborgen tragedie van onze paupers
Een muziektheaterspektakel over de voorouders van o.a. Pechtold & Lubbers.
Grote kans dat je het Drentse plaatsje Veenhuizen kent als ‘gevangenisdorp’. Maar wist je ook dat er in de 19de eeuw paupers uit het hele land heen werden gebracht met de bedoeling ‘beschaafde mensen’ van hen te maken?
Van pauper naar politicus
Het is een van de meest dramatische, verborgen verhalen van Nederland. Wat begon als een idealistisch project, liep uit op pauperkoloniën waarin mensen onder erbarmelijke omstandigheden leefden en steeds meer afgezonderd werden van de rest van de samenleving. Meer dan honderdduizend mensen zaten in deze koloniën en er zijn nog zo’n één miljoen Nederlanders die van hen afstammen (waaronder Alexander Pechtold en Ruud Lubbers).
Familiegeschiedenis van arm en rijk
Suzanna Jansen schreef erover in Het Pauperparadijs. Theatermaker Tom de Ket (bekend van o.a. De Verleiders) was zo onder de indruk van de familiegeschiedenis die zij optekende, dat ze samen besloten om een theatervoorstelling van het boek te maken.
Het verhaal draait om de naar Veenhuizen gedeporteerde jongen Teunis, die verliefd wordt op bewakersdochter Cato. Ze overwinnen het standsverschil, maar ontsnappen uit Veenhuizen vormt nog een behoorlijke uitdaging…
O.a. Dragan Bakema, Margreet Broersbroek, Paul R. Kooij en Steyn de Leeuwe spelen de voorstelling op de historische locatie waar het allemaal daadwerkelijk is gebeurd. Singer-songwriter Lavalu verzorgt met een 30-koppig ensemble live muziek.
Het Pauperparadijs is te zien van 15 juni (première op 18 juni) t/m 7 augustus 2016 op het binnenplein van het gevangenismuseum in Veenhuizen. Hetpauperparadijs.nl