BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Catharina de Grote: de eerste feministe (?)

Catharina de Grote: de eerste feministe (?)

Van kindbruid naar superkeizerin.

Catharina de Grote (1729–1796) stond na haar dood centraal in honderden boeken, films en toneelstukken en inspireerde grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis en Catherine Deneuve. Wat haar zo bijzonder maakt kan je nu met eigen ogen zien bij de Hermitage.

Zelfgeslepen diamant

Aan de hand van memoires en ruim driehonderd objecten uit de Hermitage St.-Petersburg ontrafel je als bezoeker haar leven, én mythes, want dat zijn er nogal wat. Wat wel waar is? Catharina werd uitgehuwelijkt als 14-jarige prinses, zette haar echtgenoot aan de kant om de tsarentroon zelf te bereiken en werd de grootste en langs regerende tsarina ooit.

Catharina de Grootste Hermitage

Bij Catharina de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage vind je persoonlijke bezittingen van deze superwoman, zoals japonnen, sieraden, cameeën, snuifdozen, de mooiste werken uit haar enorme kunstverzameling, schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en portretten van haar vrienden en geliefden.

Catharina & de Hermitage

Catharina was een despoot, maar wel een verlichte. Ze correspondeerde met Voltaire en Diderot en was een fervent kunstliefhebber. Ze stichtte 250 jaar geleden met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage en heeft meer betekend dan wie ook voor deze kunstcollectie, de grootste wereldwijd.

Catharina de Grootste kroon HermitageBling bling

Catharina de Grote liet speciaal voor haar kroning de Grote Tsarenkroon maken. De originele is nu permanent geëxposeerd in Rusland en mag het land niet verlaten. Wél vind je bij Catharina de Grootste het model dat in 2012, 250 jaar na de kroning, is gemaakt. Gemaakt van witgoud en ingelegd met meer dan 11.000 diamanten, witte parels en een zeldzame robijnrode edelsteen is het nogal een nogal imposante eyecatcher. Zoals het een vrouw van statuur betaamt.

Catharina de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage, van 18 juni 2016 t/m 15 januari 2017 bij de Hermitage in Amsterdam.