Van de inhuldiging van Beatrix tot die van haar zoon en van het verlovingsfeestje (of een van de, eigenlijk) van Juliana en Bernhard tot dé kus van Willem-Lex en Max – deze momenten bij het Paleis op de Dam staan in het collectieve geheugen gegrift. Maar de geschiedenis van het gebouw en van Huis Oranje-Nassau reikt natuurlijk nog veel verder. Je duikt daar nu middenin bij Dynastie, portretten van Oranje Nassau.
Statig familiebezoekje
In het paleis begeef je je tussen stadhouders, graven en gravinnen, koningen en koningen, prinsen en prinsessen. Ze zijn vereeuwigd in ruiter-, staatsie-, familie- en kinderportretten, aangevuld met portretminiaturen. Geen spontane momentopnamen, maar zorgvuldig uitgedachte, van symboliek doordrongen weergaven.
Bossche beauties
De meeste portretten verblijven permanent in het Paleis op de Dam. Speciaal voor de tentoonstelling komt er ook hoog bezoek uit Paleis Huis Ten Bosch, onder meer ‘een reeks van schoonheden’ geschilderd door Gerard van Honthorst en een levensgroot familieportret uit 1788 van Johan Friedrich August Tischbein.
Dynastie, portretten van Oranje Nassau, van 2 juli t/m 25 september 2016 bij Koninklijk Paleis Amsterdam. Kijk voor meer informatie op Paleisamsterdam.nl.
(Nog een tip voor de Oranjeliefhebbers: een inkijkje in de zomers van Juliana en Wilhelmina als jonge meisjes bij Paleis het Loo)
Dwaze Midas & wulpse Venus
De vorstenportretten vertellen samen het verhaal van de Oranje-dynastie door de eeuwen heen. Kijk als je de tentoonstelling bezoekt ook vooral goed om je heen, het hele paleis is namelijk een schatkist vol verhalen.
Neem Atlas die bovenaan de achtergevel de wereld letterlijk op zijn schouders draagt, waarover vroeger aan kinderen werd verteld dat Amsterdam ten onder zou gaan als Atlas zijn bol zou laten vallen. En kijk in de Burgerzaal eens naar de ezelsoren van Koning Midas, die hij kreeg als straf voor zijn slechte muzieksmaak. En zie daar Venus, gemaakt door Rombout Verhulst, in de hoeken van de galerijen van het voormalig Stadhuis. Terwijl we haar kinderen Cupido en Anteros zien vechten om haar aandacht, maakte de zeventiende-eeuwse schrijver Melchior Fokkens zich vooral druk over hoe wulps en onkuis deze Venus was geboetseerd.
Bovenstaand beeld:
Familieportret van Willem II, Koning der Nederlanden, als Prins van Oranje, met zijn gezin – Jean-Baptiste van der Hulst (ca. 1832). © Koninklijk Paleis Amsterdam | Koninklijke Verzamelingen, Den Haag