Loeistrak op vakantie? 9 ‘ja-hèhè’-tips
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Besteed extra aandacht aan je vakantievoorbereidingen en je bungelt straks relaxter dan ooit in je hangmat.
1. Checken
Voor de hand liggend maar o zo belangrijk om voor vertrek te controleren: is je identiteitsbewijs nog (lang genoeg) geldig? Ook goed om van tevoren uit te zoeken: wat dekt je zorg- en reisverzekering? Belangrijk voor smartphone- en tabletgebruikers: check bij je provider de kosten van dataverbruik in het buitenland, die kunnen anders flink oplopen.
2. Back-uppen
Kopietjes van je paspoort en bankpas en een lijst met belangrijke nummers schelen stress mocht je iets verliezen. Denk ook aan digitale backups in e-mail, OneDrive of Dropbox. De app Zeker op reis biedt een overzicht van praktische (medische) gegevens: alarmnummers, medicatie- en vaccinatie-overzicht, contactinformatie van banken en tips.
3. Inpakken
Tóch de zonnebrand, universelestekker of muggenstift vergeten (“Die had jij toch meegenomen?”)? Een paklijst blijft onmisbaar. Denk voor een overzicht aan de volgende categorieën: reisdocumenten, verzekering (pasjes en nummers), kleding, toilettas, gezondheid en vermaak (lees- en luistervoer is tijdens een lange vlucht, autorit én op het strand onmisbaar).
4. Inlezen
Ticket geboekt, verblijf geregeld en paklijst klaar? Dan kan de voorpret beginnen. Vaak neemt die nog toe als je een reisgids koopt. De Inside guides en Rough guides combineren weetjes met reisinformatie. Voor een stedentrip vindt u in de 100%-reeks highlights, plekken van locals en wandelingen. Spreek je Engels? Dan zijn de Lonely Planet-gidsen een aanrader.
5. Aanschaffen
Met de auto op vakantie? Ontdek met de Vakantiebespaartest van Yenom.nl welke producten goedkoper zijn in onze supermarkt of juist in de buurlanden. Ga je naar Frankrijk? Pak de shampoo in, maar koop deodorant ter plekke. Voor een goedkoop colaatje kan je in Polen terecht, maar neem vooral een paar blikjes méé als je naar Denemarken gaat.
6. Leren
Laat je talenknobbel je in de steek? Geen nood: in het Van Dale Aanwijswoordenboek staan afbeeldingen gerangschikt, van overnachting tot noodgeval. Wijs aan en iedereen begrijpt wat je bedoelt. Ook de app Vocre biedt uitkomst: voer in jouw taal in wat je wilt zeggen en krijg de vertaling. Of kies de app Babelshot: neem een foto van een woord en de app vertaalt het!
7. Betalen
Pinpas gestolen? Dan is een creditcard een fijne back-up. Ook een voorraadje cash geld is handig in geval van een bankstoring. Check voor vertrek even de wisselkoers, zodat je weet wat je betaalt. Qua apps is KLM Converter een aanrader: je rekent er niet alleen valuta maar ook temperaturen, gewichten en maten razendsnel mee om.
8. Inleven
Is het ongepast om met blote schouders een kerkje te bekijken? Welke afstand in persoonlijk contact is gewenst? En is oogcontact beleefd of niet? Kennis van lokale gebruiken voorkomt ongemakkelijke situaties. Je kunt hiervoor de reisgids raadplegen. Ook is er de app World Customs & Cultures, voor een overzicht van wetten, gewoonten en cultuur.
9. Bellen
Contact houden met het thuisfront zonder hoge kosten? Skype.com maakt gratis internetbellen naar andere Skype-gebruikers mogelijk. Ringcredible.com biedt de mogelijkheid om voor een laag tarief elk nummer te bellen. Zorg er wel voor dat je over wifi-verbinding beschikt. Met de apps Wifi Map en Free Wifi Finder vind je de dichtstbijzijnde wifi-hotspot.